Кресна иска да превърне военни имоти в Икономическа зона и социален център

Община Кресна предприе конкретни стъпки за безвъзмездното придобиване на военни имоти, за да може да изгради Индустриална зона и център за социални дейности. Общинският съвет даде съгласие да започне тази процедура. Единият поземлен имот се намира край село Горна Брезница, в местността Воденицата. Теренът е с площ от 70 417 квадратни метра, като в него има 25 сгради.

В землището на село Сливница, в местността Горно поле, военните имат два поземлени имота – единият е с площ от 48 756 квадратни метра с три сгради в него, а другият е почти 139 декара с 6 постройки в него. Община Кресна иска и два имота в землището на общинския център. Те са в местността Вапелите с площи от почти 15 и 23 декара.

Искането ни с финансово-икономическата обосновка вече е в Министерството на отбраната и в МРРБ. Ние сами не можем да финансираме развитието на тези бази, ще търсим пулично-частно партньорство или инвеститори. Инвеститорски интерес не липсва към тези терени, защото там има изградени комуникации – път, ток, вода”, заяви  кметът на Кресна – Николай Георгиев.

Намерението на местната власт е бившият стрелкови полигон в Сливница да се превърне в модерна Индустриална зона, а някогашното поделение в Горна Брезница да стане център за развитие на социални дейности. Там мястото е подходящо, климатът е добър.

Общинският съвет в Кресна ще съдейства в предоставените имоти да бъдат развивани и други дейности – за предлагане и продажба на селскостопанска продукция, развитие на винопроизводство и търговия, за изграждането на зони за спорт, отдих, рекреация, балнеолечение и туризъм, развитие на зелена инфраструктура, обособяване на пространства за културни и младежки инициативи.

„Това са все дейности, свързани с благоустройството и повишаването на стандарта на живот на жителите на общината”, категоричен е кметът Николай Георгиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене