Добрата новина: Антивирусния препарат, излекувал от Ковид Тръмп вече и в МБАЛ Благоевград!

89 са пациентите с Ковид в МБАЛ – Благоевград, като 12 са в отделението по реанимация. Следващата по натовареност е Югозападна болница с 84 пациенти, 10 са на интезивно лечение. В МБАЛ – Гоце Делчев са хоспитализирани 107 болни, 4 са в реанимация. В МБАЛ – Разлог на лечение са 40 души, в болница ПУЛС – 38, като 1 е в реанимация, в Тубдиспансера – 14, и в онкоболницата – 7. Смъртността от „Делта” варианта обаче остава висока.

„Добрата новина е, че отскоро в МБАЛ – Благоевград е доставен антивирусният препарат регенерон. Това е препаратът, който излекува американския президент Доналд Тръмп. В него има два вида моноклонални антитела срещу Ковид-19, но действието му е с ограничен спектър, тъй като се прилага на високорискови пациенти, които не са стигнали до кислородна терапия. Прилага се в началото на болестта с една доза – венозно, която струва около 2000 долара. В нашето отделение вече го приложихме на рискова пациентка от Разлог, която след 5-ия ден от лечението си бе изписана”, съобщи за „Струма“ началникът на хирургично отделение д-р Димитър Димитров.

Последното проучване показва, че единична доза от регенерон коктейла с моноклонални антитела, известен като REGEN-COV, намалява риска от заразяване с Covid-19 с 81,6%. Дали антивирусният препарат ще бъде така ефективен срещу новия вариант „Омикрон” е рано да се каже.

„До две седмици ще стане ясно дали новият „Омикрон” вариант ще е по-лек от „Делта” варианта. Знае се, че заразява повече деца и възрастни между 30-40 години. Затова препоръките за защита остават същите – ваксиниране и трета доза ваксина при онези, които са се имунизирали преди 6 месеца”, добави д-р Димитров.

Иначе той изрази благодарност към колегите си от болница ПУЛС, че от тази седмица са поели спешните хирургични случаи. В продължение на 2 месеца те бяха лекувани в отделението на д-р Димитров, половината от което беше ковидно. От тази седмица се връща 14-дневната ротация за спешни случаи в хирургиите на двете благоевградски болници./Струма/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене