Поредно погазване правата на хора с увреждания на улица „Иван Михайлов“ в Благоевград

На поредното погазване правата на хората с увреждания се натъкна репортер на „Blagoevgrad – news“.
Проблемът е във факта, че на паркомясто за инвалиди на улица „Иван Михайлов“ е паркиран авотомобил на живущ в тази зона, а на таблото на колата има само пропуск, издаден от Община Благоевград. Талон, който доказва, че собственикът на МПС-то или човек, за чието обслужване се използва то е с увреждания, липсва.
Според член (15), ал. (1) от НАРЕДБАТА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОБЩИНСКАТА СОБСТВЕНОСТ И ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД „собственици на ППС, живущи по постоянен адрес на улици или площади с въведен режим за кратковременно платено паркиране „Синя зона“, имат право да паркират в тази зона в близост до постоянния си адрес по посока на движението в сектора, ограничен от най-близките пресечни улици, а за живеещите в пешеходната зона – до най-близките пресечни улици в “Синя зона” при следните условия:
1.Паркирането става само с пропуск, издаден от Община Благоевград, който предоставя правото за ползване на режима на платено преференциално паркиране.“, а според ал. (2) „2. На живеещите в района на “Синя зона”, които не притежават собствени гаражи и паркоместа, да се издава по един брой безплатен пропуск, при условие, че собственикът има постоянна адресна регистрация и автомобилът има регистрация на същия адрес.“.
DSC_0065
За коментар по повод ситуацията и нормативно разрешено ли е на собствениците, притежаващи пропуск да паркират на паркоместа за хора с увреждания, потърсихме служител на фирмата, обслужваща паркирането на „Синя зона“ – „Паркинги и гаражи“. Служителят, пожелал анонимност обясни, че подобна постъпка е абсолютно недопустима и при липса на наличие на DSC_0066свободни паркоместа, живущите в зоната имат право да паркират и на съседна на своята улица. Не и на паркомясто за инвалиди.
Според нас паркирането на място за инвалид е не само нормативно, а и морално недопустимо. Наясно сме, че проблемът с паркирането на места за хора с увреждания е ежеднвен. Ала фактът, че разстоянието, което един здрав човек би изминал с минимални усилия и за кратко време, би представлявало препятствие пред човек с увреждане, би трябвало да ни бъде достатъчен. Нека опитаме да облекчим живота и ежедневието на тези хора, не да го натоварваме допълнително.

http://blagoevgrad-news.com/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене