Бизнесменът Иван Витанов започва ударно рибопроизводство в Ново Ловча

Ударно производство на шаран, бял и пъстър толстолоб, бял амур и европейски сом започва гоцеделчевският бизнесмен Иван Николов Витанов в язовир на село Нова Ловча, община Хаджидимово.

Фирмата му „Аквария М“ ООД, която го взе от общината през ноември миналата година на концесия за 25 г., тези дни обяви намерение да изгради в него ферма от садкови съоръжения, чрез която още през първата година ще може да реализира производство на 1.5 т риба. Сладководната инсталация ще включва 20 плаващи мрежести клетки, които ще се обслужват от широки по 1,80 м понтонни пътеки, монтирани на полетиленови тръби през водата. Общата площ на садковото стопанство ще е върху 2,4 дка, което е нищожна част от площта на язовира, пресметната на 109,155 дка.

Рибопроизводството ще започне с изсипване в садките на 6000 шаранчета с тегло 150 г и 12 000 бр. с тегло 30-50 грама. Фуражът ще е под формата на гранули, а захранването на рибите ще е ударно, тъй като дневните хранителни дажби са в зависимост от температурата на водата.

Заради садковото стопанство на брега на язовира ще се постави контейнер за фуражи и инструменти, ледогенератор, фургон за охраната и персонала, мобилен електрически генератор, тоалетна и контейнер за отпадъци. Той ще бъде опасан с камери за видеонаблюдение, а обслужването на садките освен по понтонните пътеки ще става и с лодка с извънбордов двигател.

Освен за развъждане на риба бизнесменът смята да ползва новата си придобивка и за любителски риболов срещу заплащане.

Язовирът в местността Цикандилка бе сериозен дерт на хаджидимовския кмет Людмил Терзиев, който няколко пъти се питва да му намери стопанин, докато накрая не се появи Витанов.

При подписването на концесионния договор бизнесменът се е ангажирал да инвестира през първите 5 г. на концесията 572 000 лв., главно за основен ремонт на язовирната стена и преливника.

Минималното годишно концесионно плащане, което Витанов ще превежда на общината, е определено на 3600 лв., което прави по 300 лв. на месец.

Припомняме, че преди години живеещите в Гайтаниново и Нова Ловча пускаха подписки срещу идеята на общинските съветници в Хаджидимово да дадат язовира под наем на един от местните бизнесмени, защото се притесняваха за напояването на нивите си. В концесионния договор въпросът е решен – Витанов е длъжен да дава на собственици или ползватели на недвижими имоти около язовира безвъзмездно до 10 куб.м на денонощие за собствени потребности.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене