Емил Радев: Темата за т.нар. “македонско малцинство” не бива да се използва за натиск срещу България

„Не бива да допускаме несъществуващ термин като т.нар. „македонско малцинство” да се
използва за натиск срещу България нито по повод реформите в областта на правосъдието у нас, нито по повод преговорния процес на Република Северна Македония с ЕС.” Така евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира опитите на представителите на крайната левица в ЕП да вкарат въпроса за македонското малцинство в доклада на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закова и основните права, посетила страната ни през септември. Председателят на делегацията – нидерландската депутатка София ин’т Велд от либералната група „Обнови Европа“, вчера представи доклада на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

„Македонско малцинство в България няма и това е позиция, по която не бива да допускаме компромиси и очаквам да отстояваме единодушно с всички български колеги в Европейския парламент – без значение от политическите ни пристрастия. И най-малкото заиграване с темата, което си позволяват крайно левите популисти като ирландската депутатка в ЕП Клеър Дейли, противоречи на истината и по своята същност представлява несправедлива и тенденциозна атака спрямо страната ни. Интерпретациите по темата, меко казано, са в разрез с европейските ценности и нямат място в дебатите за върховенството на закона в ЕС”, категоричен бе Емил Радев.

„Смятам, че трябва да гледаме зряло и конструктивно на дискусиите относно върховенството на закона и борбата с корупцията в Европа, без да толерираме каквито и да било двойни стандарти спрямо страната ни. С повдигането на въпроси като този за т. нар. “македонско малцинство” обаче има риск, вместо да се окаже натиск за реформи в правосъдната система, да се генерират нови проблеми”, изтъкна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Той припомни, че въпросът за т.нар. „македонско малцинство“ беше засегнат и в резолюцията за върховенството на закона в България, приета от ЕП преди година. „Европа е чувствителна към темата за малцинствата, но тя не бива да се превръща в „дъвка” на популистите и европейската трибуна не трябва да се използва за подобни цели.

Относно представения доклад на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закова и основните права Емил Радев посочи: „Уви, свидетели сме, че по принцип опитите европейски институции да се въвличат в решаването на вътрешнополитически спорове повече вредят на имиджа на страната ни, отколкото ни помагат. Отстоявам позицията, че дебатите за съдебната реформа трябва да се водят политически безпристрастно, а оценката за функционирането на върховенството на закона и борбата с корупцията да е базирана на обективни критерии, така че държавите-членки да се мерят с еднакъв аршин. Затова очаквам със същия плам, с който ни сочат с пръст някои колеги в ЕП, да защитят и необходимостта от общоевропейска стратегия за борба с корупцията, за каквато отдавна настоявам”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене