Големци дължат пари на община Гоце Делчев!

Гоце Делчев вече могат да плащат местните данъци и такси с виртуален ПОС терминал, съобщиха от общинската администрация. Услугата е достъпна от 25 ноември през сайта на община Гоце Делчев само с няколко стъпки, а единственото изискване е потребителят да има разплащателна карта. Покриването на задълженията става в реално време и се отразява веднага в програмния софтуер.

Това е пореден опит на общината да увеличи събираемостта на данъците. Още преди години тя първа в областта въведе срамен списък на длъжниците, публикуван на официалния й сайт, и мярката се оказа удачна, защото броят на включените в него лица и фирми непрекъснато намалява. Има обаче още доста неизрядни и имената на част от тях се повтарят всяка година, като срещу тях сумите се увеличават.

В момента в последния списък със задължения за данък недвижими имоти и такса битови отпадъци към община Гоце Делчев с период на задълженията 2015-2020 г., с дълг по-голям от 10 000 лв. е единствено собственикът на „Пинго Доос“ ЕООД Кръстьо Попов. Самата фирма е основана през 2017 г. с капитал от 10 лв. и явно до момента не е плащала никакви данъци. Със задължения над 2000 лв. в списъка фигурират още бизнесменът Васил Халев, собственикът на „Форте кард“ ЕООД Георги Гущанов, както и управителят на 5 фирми, 2 от които свързани с производството на електроенергия – Стоян Пашалиев – виден големец в неврокопско, дори партийно велечие.

Задлъжнелите между 1000 и 2000 лв. са двайсетина. Сред тях са бизнесмените Ивайло Попов, Валери Маламов – Майца, Николай Ангелаков и Степан Панев, бившият кандидат-кмет на с. Корница Мустафа Цико, Георги Пулев, Никола Брожденов, Димитрийка Бозукова, Валентина Фацеас и др. В списъка с длъжници над 500 лв. са Юсуф Бял от с. Лъжница, управителят на „Немезида 8“ Кирил Балтаджиев, популярният бизнесмен Михаил Зортев. Доста са и задлъжнелите юридически лица, които през последните 5 г. са се разсейвали активно и не са си плащали данък за моторни превозни средства. 3 фирми са с дългове над 30 000 лв. – „Интернешънъл рентинг“ ЕООД и „Борика“ ЕООД на Николае Ерезано, който се занимава с покупко-продажба на коли, и пловдивският клон на гоцеделчевската автокъща „НКС Авто мечти“ ЕООД.

2 фирми са със задължения над 20 000 лв. – „Ри-транс“ ООД на Илия Дробенов и „Лиа-92“ ООД на Васил Пеев, а на 4 дълговете са в диапазона 10 000 – 20 000 лв: автокъща „НКС-Авто мечти ЕООД – клон София“ и „НКС Авто мечти“, „R&H – транспорт” ЕООД и „Волиотис Ататасиос“ ЕООД. Сред длъжниците с над 5000 лв. е строителният предприемач Кирил Падарски, „Еко хим“ ЕООД на Людмил Христов от с. Хвостяне и търгуващата с коли „Булгауто рент“ ЕООД на италианеца Джованни Пуцоне.

 Дърводобивната „Лес груп къмпани“ ЕООД на Дора Михайлова от с. Струмяни, ортопедът д-р Ангел Попов и много др. са със задължения над 1000 лв. за неплатен данък на колите си. В отделен списък общината е събрала фирмите, които имат сериозни задължения за такса смет и данък сгради за период от 5 г. Брокерската „Неврокоп – 99“ на Иван Маламов се появява в пореден списък с рекордни задължения от над 20 000 лв., в графа, където е в компанията на софийската „Съни инвест“ АД, добила популярност около кредита си от КТБ, с която възнамеряваше да строи комплекс към атомна централа “Белене”. Със задължения над 10 000 за неплатени данъци и такси фигурира фирмата на Георги Попов „Нова терм-ДП“ ООД, занимаваща се с продажбата на отоплителни печки, фирмата на производство на пластмасови изделия за дома „Зелен бор 2010“ ЕООД и гръцката „Вента” ООД.

Дарина Джорова и Христина Шамова с фирмата им „ГТХ“ са с борчове над 5000 лв. В тази графа е и закритата през 2019 г. банка „Пиреус България“ АД. Сред длъжниците с над 1000 лв. е благоевградският културтрегер Иван Кацарски, който организира по време на управлението на екскмета Атанас Камбитов музикалния фест „Jumaya stage festival“, а после се отказа, защото нямал пари за наем на площада. В срамния списък фигурира  „Унитрейд 2011“ на Десислава Йованович от с. Огняново.

47 са фирмите в списъка със задължения над 500 лв. Според общинска администрация малка част от физическите и юридически лица в списъците са се издължили през последните седмици, още никой обаче не е ползвал новата услуга – плащане през портала на община Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене