Meteo Balkans: Серия от циклони идат към България, сняг ще вали през… КАРТИ

Времето през следващата седмица ще е динамично, с чести валежи от дъжд и сняг

Времето през следващата седмица ще е динамично, с чести валежи от дъжд и сняг. Очакваме серия от циклони да преминат през България, това сочи прогнозата на Meteo Balkans.
През следващите дни заради чести нахлувания на студен арктичен въздух от север в Централна и Източна Европа дъждът на много места ще бъде примесен със сняг. Очакваме и активизирането на циклони от Средиземно море. Значителни снеговалежи ще има в прибалтийските страни и  югозападните райони на Европейска Русия. Атмосферното налягане над Северна и Източна Европа ще се задържи  ниско.

Времето в понеделник 

В навечерието на понеделник и през деня от северозапад у нас ще започнат валежи от дъжд. По-значителни ще са те в южната и югоизточната половина от страната, като на много места ще са проливни по характер. Не е изключено на места дори да прегърми.

През деня вятърът постепенно ще се ориентира от запад-северозапад и с него температурите съществено ще се понижават. Застудяването бързо ще обхване цялата страна. Късно следобед и вечерта в понеделник и през нощта срещу вторник в ниските планински райони и високите полета в Западна и Централна България дъждът ще преминава в сняг.

Сняг ще завали по планините, като се очаква да се образува и съществена снежна покривка. Максималните температури на 1200 метра ще са – 4 до -5 °, на 2000 метра – около -8°. Минималните градуси в страната ще са около минус 2 и 9°С, максималните ще достигнат едва 4-5°С. По-топло ще се задържи по Черноморието – минимални около 7°С , максимални до 10°С.

Във вторник в страната ще бъде ветровито и студено. Минималните температури на много места ще са под минус 2 до плюс 4°С , а максималните – едва 5-8°С.

През деня от северозапад валежите бързо ще спрат, а облачността ще се разкъса и ще намалее. В Южна България ще се задържи предимно облачно с чести валежи от дъжд и сняг. По планините ще е ветровито и студено със слаби валежи от сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е -2 до -3 °, на 2000 метра – около -9°. По Черноморието ще е дъждовно и студено почти през целя ден с максимални температури до 6-8°С.

В сряда и четвъртък

През следващите два дни от седмицата Балканският полуостров отново ще попада под по-топлия сектор на нов средиземноморски циклон, позициониран над Адриатическото море.

Времето у нас постепенно ще се подобрява, но облачността на много райони от страната ще се задържи значителна. Вятърът ще отслабне. По-късно през деня на отделни места в Югозападна България облачността ще се разкъсва. Дневните температури постепенно ще се повишават.

В четвъртък вятърът постепенно ще се усилва от югозапад и ще се затопли в  цялата страна. Максималните температури ще са над 11°-13°. Облачността от запад постепенно ще се увеличава, но ще бъде предимно висока и валежи не се очакват. По планините ще е ветровито и няма да е подходящо за туризъм, въпреки че температурите слабо ще се повишат. Вятърът ще се ориентира от юг- югозапад. Максималните температури на 1200 метра ще са 4-5°, на 2000 метра – около 3°.

Съществена промяна на времето очакваме в петък. От запад облачността ще се увеличава и очакваме значителни валежи. През деня вятърът от северозапад ще се усили, ще нахлува студен въздух и в много райони в Западна България и Южна България дъждът ще премине в сняг. Минималните температури на много места ще са под нулата до плюс 3°С , а максималните – едва 4-7°С.

През уикенда на много места в страната ще превалява слаб сняг. Температурите ще се понижават и очакваме в планинските райони и Предбалкана термометърът да показва под -9 и -3°С през целия ден. Малко по-топло ще се задържи над Южна България – до едва 2-4 °С.

Автор: БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене