Ройтерс: Заразените с варианта Омикрон боледували леко

Хората в Южна Африка, които са прихванали варианта Омикрон на коронавируса, не са се разболели сериозно. Това твърдят от Южноафриканската медицинска асоциация (SAMA), съобщава „Ройтерс“.Председателят на асоциацията Анжелик Кутзи все пак уточни, че изследванията на варианта са все още в много ранен етап. Едва 24% от гражданите на ЮАР са напълно ваксинирани.

„Пациентите се оплакват най-вече от отпадналост и силна умора, като това се забелязва при по-младите, а не при възрастните хора„, обясни Кутзи. По нейни думи симптомите на новия вариант са необичайни, но леки. Тя посочи, че в началото на ноември за първи път се е зародило подозрението, че се е появил нов вариант на вируса, когато e приела пациенти с необичайни симптоми за COVID-19 – те се оплаквали от силна умора.

Именно Кутзи е първият южноафрикански лекар, предупредил властите за пациенти с нов вариант на 18 ноември. Омикрон е класифициран като „вариант на безпокойство“ от Световната здравна организация (СЗО).Европейският център за контрол на заболяванията изрази сериозни опасения, че новият щам може значително да намали ефективността на наличните ваксини и да увеличи риска от повторно заразяване.Редица правителства по света спряха пътническите полети от някои южноафрикански страни, включително Ботсвана, Лесото, Мозамбик, Намибия, Зимбабве, Южна Африка и Свазиленд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене