Нинова: Фигурата на главния прокурор остава, промените ще стават през Закона за съдебната власт

Според лидера на БСП четирите партии в коалицията не правят конституционно мнозинство за реформа

Съдебната реформа ще започне през промяна на законите и то веднага. Партиите в 47 -я парламент, които ще вземат мандата, нямат конституционно мнозинство, затова ще започнат с промени през Закона за съдебната власт, ограничаване на правомощията на ВСС, и премахването специализираните съд и прокуратура. Това сподели в „Деня започва с Георги Любенов“ Корнелия Нинова.

От думите на председателя на БСП в оставка стана ясно, че няма мнозинство, което да свали Иван Гешев като главен прокурор, а относно дали са на една позиция с Демократична България фигурата на върховния обвинител да бъде премахната, Нинова заяви, че е по- добре да остане. Това което мислят коалиционните партньори е да ограничат правомощията на обвинител номер едно.

„Важно е да има управление, за да изведем България от кризите, както и да продължим разграждане на досегашния модел на управление“, заяви лидерът на БСП.

Нинова е доволна от постигнатото през седмицата, през новата предстои и лидерски формат по конкретни политики. Тя ще настоява да има помощ за децата, увеличаване на обезщетението за безработица, за земеделци – преразпределение на субсидията за по-голямо производство на плодове и зеленчуци.

БСП лидерката в оставка допълни, че не е решила дали ще се кандидатира отново за председател на левицата.

Нинова не подмина и темата за БСП и пет годишният период, в който тя ръководи. По нейните думи се видя къде е вътрешната опозиция, която чертае разделителни линии в партията. И това че в нощта на балотажа са били при Румен Радев на хорото говори много. Без да изпада в конкретика Нинова каза, че фактите говорят:

„Аз предложих Румен Радев и така той стана президент. Сега държавният глава бе преизбран – заради система от действия и качества. Без сериозна работа от партийни структури също няма как да стане“, коментира Корнелия Нинова.

Тя не смята, че „Продължаваме промяната“ са новата левица, защото нямат такъв тип мерки. ПП дойдоха като едно очакване за промяна.

Нинова коментира и нощните кадри, на които Кирил Петков и Асен Василев пристигат в централата на БСП: „Нормално е по време на преговори да има късни разговори. Идват нормално и през главния вход на централата. Поканихме ги, за да обсъдим Бюджет 2022.“

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене