Съветниците на Благоевград приеха предложението на кмета Илко Стоянов за създаване на две нови и общински предприятия

На днешната сесия на ОбС – Благоевград общинските съветници трябваше да решат подкрепят ли предложението на кмета Илко Стоянов дружеството „Биострой“ да отиде в историята, като на негово място се създадат две нови Общински предприятия „Озеленяване“ и „Чистота“.

Пръв дискусията започна д-р Пандев ит БСП, който каза, че се двоуми в решението си, тъй като предложението има и плюсове, и минуси. Най-голямото съображение на съветника бе контролът върху новите предприятия.

„С „Биострой“ имаме договор, кой, кога и как извозва. Ние, общинските съветници няма да можем да осъществяваме контрол върху Общинските дружества, тъй като всичко ще бъде под контрола на общинската администрация. Назначенията са друг проблем. Безспорно има своите положителни неща това предложение, но е възможно да се влоши качеството на услугата“, заяви д-р Пандев.

От своя страна съветникът Янкулски заяви, че общинската администрация не е успяла да защити добре тезата си по време на обсъжданията в комисия, но той мисли да гласува доверие на кмета, пък после ще критикува, ако се наложи.

Калоян Ханджийски от ДБ попита кое налага да се закрие едно дружество, а на негово място да се учредят нови две и това не раздува ли администрацията, както и след като г-н Бачев се справя добре и дружеството работи, защо вместо да се взаимства структурата, ще се сменя.

Кирил Илиев от групата на ГЕРБ пък попита ще се дава ли възможност поръчки да се възлагат на външни фирми.

Кметът Илко Стоянов отговори, че по отношение на контрола е нормално да има тези опасения, но идеята на публичните дружества е и съветници, и граждани да могат да осъществят контрол. Той бе категоричен, че няма да бъдат допускани външни фирми изпълнители. „Радвам се на диалога, който се получава и искам да питате, за да се осъществява контрол и всичко бъде ясно и прозрачно“, каза градоначалникът и допълни, че по отношение на администрацията, ще бъде назначен само един счетоводител, а разделяйки двете дейности, ще става ясно кой какво прави и всички ще имат ясно разписани отговорности.

Д-р Таковски заяви, че подкрепя напълно идеята и обясни, че един управител има определен брой работни часове, които вместо да дели между двете дейности, ще концентрира върху едната. „По отношение на контрола, de jure Общински съвет го е имал, de facto никой от съветниците не знам да е ходил да осъществява контрол върху“ Биострой““, завърши изказването си съветникът.

Кметът Илко Стоянов изясни, че с откриването на двете Общински дружества ще бъде спестено ДДС и най-важното, ще бъде възможно кандидатстването за финансиране, с което да бъде подновена почистващата техника. Като изрично беше повторено, че всичко остава общинска собственост.

Красимир Роячки от своя страна изказа подкрепата си за идеята и наблегна на това, че ще бъде обновен автопарка по този начин и ще се увеличи леко възнаграждението на служителите. Той помоли кмета да поеме ангажимент за успокоение на всички, че директорът г-н Бачев и неговите служители ще запазят работните си места.

Илко Стоянов категорично заяви, че работи добре с г-н Бачев, всички са доволни от него и нито той, нито служителите му ще бъдат сменени. „Няма да сменяме нито един човек. Доставчиците също трябва да бъдат спокойни, че ще се издължим на всички.“, каза градоначалникът.

В крайна сметка решението за създаване на двете нови Общински предприятия „Озеленяване“ и „Чистота“ бе прието с 35 гласа „За“, 0 „Против“ и 5 „Въздържал се“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене