Туристическият бизнес в Сандански излиза на протест

От Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански са силно обезпокоени за оцеляването си след въвеждане на новите мерки, според които освен със зелен сертификат, влизащите от Гърция туристи, а и български граждани, трябва да правят PCR тест, дори и ваксинираните. В навечерието на коледните и новогодишни празници в Сандански и района разчитат основно на туристи от Гърция, която както и България, е в червената ковид-зона. Това съобщиха от организацията, които са изпратили отворено писмо до всички институции.

„Ние оценяваме мерките и грижата на българските институции за запазване здравето и живота на хората, но в следствие на последните решения на българската държава и в частност решението всеки български и чужд гражданин да влиза в страната ни единствено и само с актуален от последните 48 часа ПСР тест, оцеляването на нашия бизнес и търговска дейност отново е изправено на самия ръб на своето оцеляване. Също така считаме, че въвеждането на това условие за влизане в страната е директно противоречие и дори напълно обезсмисля кампанията за масова ваксинация и употребата на т.нар. „зелен сертификат“. Какъв е смисълът да убеждавате хората да се ваксинират, за да водят нормален живот, ако в същото време нарушавате и усложнявате ежедневието им с поредните нови усложнения и правила?“, пишат от сдружението.

Те подчертават, че държат за цивилизовано решение на този проблем, както и че не са против мерките, но настояват за премахването на условието за актуален ПСР тест за влизане в България. В противен случай, биха преминали към ефективни протестни и стачни действия, които освен инфраструктура, ще блокират и целия туристически и ресторантьорски бранш в Югозападна България, се подчертава в писмото до институциите.

Пълен текст на отвореното писмо:

До президента на Република България г-н Румен Радев

До министъра председателя на Република България г-н Стефан Янев

До вицепремиер и министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков

До министъра на здравеопазването на Република България г-н Стойчо Кацаров

До министъра на икономиката на Република България г-жа Даниела Везиева

До министъра на финансите на Република България г-н Валери Белчев

До министъра на туризма на Република България г-жа Стела Балтова

Отворено писмо

От Сдружение на хотелиери и ресторантьори от Югозападна България

Уважаеми г-н Президент,

Уважаеми г-н Министър председател,

Уважаеми господа и госпожи министри,

Обръщаме се към Вас с молба да спасите нашия бранш, който в навечерието на Коледните и Новогодишните празници отново е изправен пред своето финансово и физическо оцеляване.

Ние сме широка организация от хотелиери и ресторантьори с представителство из различни региони на Югозападна България. В следствие на Ковид кризата последните две години ние постоянно сме изправени пред опасността да загубим своето препитание и бизнес. Препитание, от което се изхранват хиляди семейства от региона на Югозападна България. Ние оценяваме мерките и грижата на българските институции за запазване здравето и живота на хората, но в следствие на последните решения на българската държава и в частност решението всеки български и чужд гражданин да влиза в страната ни единствено и само с актуален от последните 48 часа ПСР Ковид тест, оцеляването на нашия бизнес и търговска дейност отново е изправено на самия ръб на своето оцеляване. Също така считаме, че въвеждането на това ново условие за влизане в страната е директно противоречие и дори напълно обезсмисля кампанията за масова ваксинация и употребата на т.нар. „зелен сертификат“. Какъв е смисълът да убеждавате хората да се ваксинират, за да водят нормален живот, ако в същото време нарушавате и усложнявате ежедневието им с поредните нови усложнения и правила? Какъв е смисълът да въвеждате т.нар. „зелен сертификат“, ако чрез някоя нова наредба или правило отново ще ограничите свободата на населението. Кому е нужна ваксината, ако тя не улеснява българина в неговите пътувания зад граница и прибирането му в България, а всеки път изисквате ПСР тест, с който освен че губите времето на хората, а и допълнително бъркате в и без това изтънелия му джоб.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене