Обявяват победителите в конкурса „Национален парк „Рила” – познат и непознат“

Дирекция „Национален парк Рила” и партньорите от община Благоевград, Регионално управление на образованието /РУО/ и Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград /ЦЛТРДБ/ ще обявят резултатите и победителите в осмия Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила” – познат и непознат“. Събитието ще е на 26 ноември 2021 г., /петък/ от 11.30 часа, и ще се излъчва онлайн на интернет платформата за видеосрещи, на адрес: https://meet.jit.si/dnp

В осмото издание на конкурса взеха участие ученици І до ХІІ клас от цялата страна, като общия брой на творбите е 516. Компетентно жури определи най-добрите творби от постъпилите общо 286 рисунки, 46 разказа и есета, 82 фотографии, 81 мултимедийни презентации и 21 творби на приложен еко-дизайн.
Ученическите творби от рисунки, фотографии и макети, облекла и предмети за дома, изработени от естествени и рециклиращи се материали са изложени в сградата на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград /сграда на бивш Младежки дом – Благоевград/, след което ще се използват за пътуващи изложби, организирани от Дирекция „Национален парк Рила”.

Конкурсът се провежда за тринадесета поредна година – пет с регионален статут и се провеждаше с участието на ученици от І-ХІІ клас от 12-те общини около Национален парк „Рила“: Благоевград, Симитли, Разлог, Белица, Якоруда, Белово, Костенец, Долна баня, Самоков, Сапарева баня, Дупница и Рила. През последните осем учебни години конкурсът „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“ се провежда като национален, поради големия интерес към темата на децата и техните ръководители от цялата страната.
Основните цели на конкурса са да се обогати екологичното образование и се активизира творческото мислене на учениците чрез разработването и представянето на оригинални екологични идеи и да се засили интересът на младите хора към проблемите на екологията и опазването на околната среда чрез използване на художествените средства и компютърните технологии. Той трябва да насочи вниманието на младите хора към красотата и ценността на природата, да провокира въображението и креативността на участниците с цел формиране на активно гражданско поведение и чувство за отговорност към опазване на природата и биоразнообразието на територията на парка и популяризира уникалното природно богатство в Национален парк „Рила”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене