Клиенти на заведение в Якоруда скачат през прозорците, за да избегнат проверка за зелен сертификат

Истинско зрелище за неволни очевидци се оказа проверка на РЗИ и полиция в заведение „Елит“ в Якоруда, стопанисвано от Васил Димов. Редица посетители на заведението са скачали през прозореца от втория етаж на обекта, за да избегнат санкцията за липса на зелен сертификат.

За комичната ситуация разказаха свидетели на случилото се, които споделиха, че около 20:00 часа в петък, минавайки през центъра на Якоруда, се натъкнали на хора, които скачат през прозорците на заведението и бягат. В последствие разбрали, че там тече проверка.

„Подобно нещо не бяхме виждали. Заведението е доста голямо, може би с капацитет около 100 човека и беше пълно. Колко души точно избягаха, скачайки през прозореца, не можем да кажем, но ние видяхме поне 7-8 човека. Това е, меко казано, безотговорно поведение както от страна на собственика, така и от страна на посетителите“, споделиха читатели, натъкнали се на абсурдната ситуация.

Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов потвърди, че в петък във въпросния обект е извършена проверка, съставени са констативни протоколи, предстои да бъдат съставени и актове за установено административно нарушение и да бъдат наложени санкции.

„Имало е проверка съвместно с полицията, имало е нарушения и ще бъдат изпратени покани за съставяне на актове. Проверката е била за спазване на противоепидемичните мерки, в т.ч. и за наличието на зелени сертификати на клиенти и персонал. Установени са нарушители и сред клиентите, но не мога да кажа техния брой”, каза д-р Калоянов и уточни, че в петък и събота от инспекцията се прави текущ контрол, както и проверка по сигнали и по искане на полицията. Специално нощните заведения и баровете са обект на проверка ежеседмично.

На въпрос дали собственикът на заведението е глобяван и преди д-р Калоянов сподели, че специално за такова нарушение не му е налагана санкция.

Размерът на глобите, които ще отнесат собственикът на обекта и клиентите му, тепърва ще се определи в зависимост от поредността на нарушението. Д-р Калоянов поясни, че санкцията за юридическо лице е от 500 до 1000 лв. при първо нарушение, при второ – от 1000 до 2000 лв., и при трето и последващо – над 3000 лв. Глобата за физически лица без сертификат е от 300 до 1000 лева

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене