Обявяват 24 ноември за ден на национален траур

„Така ще бъдат почетени жертвите на двете трагедии – на пожара в дом за възрастни в село Рояк и на тежката катастрофа на автобус на магистрала „Струма“.

„Очаква се решението да бъде обявено от Министерския съвет. Денят на траур ще е съвместен в България и Северна Македония“, обяви още Донев.

„Близките на загиналите при пожара в частния дом за стари хора в село Рояк ще бъдат подпомогнати от държавата“, каза още пред журналисти служебният вицепремиер и социален министър. Той посети общинския хотел в селото, където са настанени част от хората, обитавали дома. Той уточни, че близките ще получат онова, което се полага от страна на държавата. Освен това всички, настанени в хотела, също могат да получат подпомагане от държавата, защото на голяма част от тях са унищожени дрехи, вещи и документи.

Министърът каза, че хората от дома могат да останат в хотела в село Аспарухово, колкото е необходимо. Ще се водят разговори и със собствениците на дома в село Рояк по какъв начин ще се уредят взаимоотношенията с хората, които са платили таксите за него.

„В момента в дома текат проверки от няколко институции“, каза още министърът и допълни, че след приключването им резултатите ще бъдат оповестени. По думите на министъра домът е разполагал с необходимия квалифициран персонал. При 59 ползватели на дома персоналът е от 32 души, сред които един лекар, четири медицински сестри, над 20 санитари и др.

Донев коментира, че още от август месец е разпоредена проверка във всички домове за възрастни хора в цялата страна. Той уточни, че вече има санкционирани и са наложени десетки актове, има и влезли в сила наказателни постановления.

Министърът каза, че е възможно да се отнемат лицензи за домове, които не се справят добре и има смъртни случаи, след като бъдат установени причините за тях. Той припомни, че от януари Агенцията за социални услуги трябва да прелицензира абсолютно всички социални услуги в България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене