Събират дрехи и обувки за евакуираните след пожара в Рояк

Спасените от пожара в Дома за стари хора от варненското село Рояк са в инвалидни колички, други имат деменция, но като цяло са в сравнително добро състояние. Докарани са в село Аспарухово само с дрехите на гърба си и се нуждаят от дрехи и обувки, съобщиха във Фейсбук групата „Гражданско общество Дългопол“.

„Случилото се снощи е огромна трагедия! Искрено съжалявам за загиналите хора и техните семейства. Но има други 50 души, които също се нуждаят от помощ! Останали са с дрехите на гърба си. Те имат нужда от блузи, връхни дрехи, панталони, пижами, потници и обувки. Нека се организираме и помогнем, с каквото можем“, апелира Ралица Колева.

Между 65 и 90 годишни са оцелелите след пожара в Дома за възрастни хора в село Рояк. Някои от тях не са подвижни, но имат нужда от лекар-специалист, други имат нужда от придружители, от проходилки… Държавата трябва да помогне на тези хора с каквото е необходимо. Това е мнението на д-р Любомир Иванов, който има практика като семеен лекар в Дългопол. Той е и един от двамата медици, които първи са прегледали и овладели състоянието на пострадалите след пожара.

Всички са добре за момента, настанени са в общински хотел в спортния комплекс в Аспарухово, нахранени, обгрижени,и с лекарствата си, увери управителят на дома в Рояк, Милена Мазурик. Загиналите не са били трудно подвижни, но са се оказали най-близо до центъра на пожара, поясни тя.

Според кмета на Рояк, Мехмет Кодран, най-вероятната версия е, че пожарът е започнал след късо съединение в бойлер. Малко преди инцидента е имало проблеми по електропреносната мрежа в селото. Токът е спирал няколко пъти, каза още селския кмет.

Хората от дома са настанени при добри условия, по трима човека в стая. Много доброволци са се включили в акцията по спасяването и транспортирането им, допълни и и кмета на Аспарухово, Мария Георгиева.

Днес стана ясно оше, че кметът на Община Варна, Иван Портних, е зявил готовност евакуираните хора от дома в Рояк да бъдат приети в домовете „Гергана“ или „Свети Йоан Златоуст“ край Варна. Това съобщи шефката на общинската дирекция „Социално подпомагане“, Таня Василева.

Специалисти от общината вече са изпратени, за да направят индивидуална оценка на потребностите на настанените в хотел в село Аспарухово възрастни хора и по най-бързия начин те да бъдат пренасочени към други подходящи услуги, като им се издадат заповеди за настаняване. Те могат да бъдат потребители на социална услуга „Дом за стари хора“ във Варна в дългосрочен план, уточни още Василева.

Със заповед на кмета на община Дългопол днес е обявен за Ден на траур в памет на починалите при пожара. Забранява се провеждането на публични тържества и на увеселителни мероприятия. Националният флаг на всички общински сгради и кметства са свалени наполовина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене