Човека амфибия надминава Худини

Петков постоянно тренира дишането си

Новото му предизвикателство вероятно ще е в чужбина, у нас му отказват 

Най-екстремното предизвикателство на Човека амфибия ще се случи догодина! В първия месец на следващото лято Яне Петков от Сандански планира да направи номер, който е по-велик от изпълненията на легендарния Худини, разказа единствено пред „България Днес“ екстремният българин.

При опасното предизвикателство той ще бъде спуснат под вода, като ще бъде закопчан с белезници и с тежести, напъхан в чувал, който ще бъде завързан. Целта на Петков е да изплува жив от трудната ситуация. Първоначално трябваше да е в басейн с олимпийския размери, а след това във водите на Черно море. Но опитите пропадат по различни причини – здравословни проблеми, отказ на властите, тъй като считат изпълнението за прекалено рисковано, и други.

„Никой досега не е правил нещо подобно в историята на човечество. Единствено Худини (бел. ред. – американският илюзионист Хари Худини) се доближава да изпълнението, но той е бил единствено с белезници. При мен ще има тежести и ще трябва да се освободя в много по-трудна ситуация. Хората си мислят, че е прекалено опасно и може да загина, но аз съм отлично подготвен и нямам притеснения“, разказа пред вестника Човека амфибия. След отказите да го направи в Черно море или роден язовир Петков признава, че сериозно обмисля да реализира изпитанието в чужбина.

Хари Худини

Хари Худини

„Вече имам няколко покани. Тъжното е, че ако направя рекорд, той ще остане за чуждата държава, а не за България. Но тук все по-трудно срещам разбиране. Няма как да се удавя и не застрашавам живота си. Тренирам достатъчно дишането си, за да се справя за няколко минути. Искам да покажа на света, че в България има човек с необятни възможности. Използвам силата на мисълта, както и знам, че без вяра не може да стане нищо“, добави Петков.

През юли 2019 година Петков постави рекорд за „Гинес“. Българинът преплува 3380 метра в чувал, като беше със завързани ръце и крака. Феноменалното си постижение Човека амфибия направи във водите на Охридското езеро в Северна Македония. Яне се готви за рекорда от около година, като през последните дни тренировките му бяха особено интензивни. Изминаването на разстоянието по вода му отне около 3 часа. През лятото на 2017 г. Петков стана първият човек в света, който успя да преплува река Дунав в чувал. Още тогава той се зарече, че ще прави още впечатляващи постижения.

Хари в болница след представления

Американският илюзионист Хари Худини е роден в Будапеща като Ерих Вайс, в семейство на унгарски евреи. Родителите му емигрират в САЩ на 3 юли 1878 г., когато той е на 4 години. През 1887 година се установяват в Ню Йорк. Худини започва да прави фокуси, когато е само на 10 години. През 1892 г. приема псевдонима Худини в чест на френския илюзионист Робер Уден. Първоначално започва гастроли в САЩ със своя брат. Той се самоосвобождава от белезници и резервоари, пълни с вода, заключени с катинари. Худини непрекъснато усъвършенства и усложнява своите трикове и фокуси. С напредване на възрастта той често попада в болници след представление.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене