Гимназия в Банско стана посланик на Европейския парламент

Учебно заведение в Банско е включено в Програмата за училища посланици на Европейския парламент. През тази учебна година в нея ще са 10 училища от нашата страна. Бюрото на Европейския парламент в България тази година реши новите учени заведения да бъдат от различни краища на страната. Сред избраните нови 10 учебни заведения има представители на 4 профилирани гимназии, 4 средни училища и 2 професионални гимназии. Една от двете професионални гимназии е Професионална лесотехническа гимназия “Никола Вапцаров“-Банско.

„За нас е чест да бъдем част от голямото семейство на училищата посланици . Още по-голяма е радостта ни, че именно нашето училище е от 10-те избрани тази година.Това ни мотивира още по-усърдно да работим ние, учителите – старши посланици – Ангелина Воденичарова и Елена Хаджипопова, и учениците – младши посланици от клуб „Европа“, сформиран след одобрената ни кандидатура”, заявиха от гимназията.

Всички преподаватели, а не само избраните старши посланици, ще се стремят към повишаване на гражданската активност на младите хора, да се променят нагласите им, да могат да работят с местните общности, да се разширява кръгозорът им и да се увеличи стремежът към участие в диалог по европейски теми, което ще бъде полезно и интересно както за учениците, така и за цялата общественост, която следи дейността на ПЛТГ“Никола Вапцаров“-Банско.

Учениците са мотивирани и въпреки обучението в електронна среда се стараят да покажат своите идеи и да ги реализират от разстояние. Към настоящия момент младшите посланици подготвят логото на клуба, което ще бъде отличителен и показен знак за принадлежност. Наред с това няма да пропуснат да отбележат европейските и световни дни, ще се включат в дейности, свързани с местното самоуправление, екоинициативи и други.

Целта на инициативата е да се подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено активно гражданско участие в демократичния процес, да се събуди интересът и да се разширят знанията на учениците за функциите и ролите на европейските институции.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене