Ученик от Гоце Делчев е сред най-добрите астрофизици на България!

Явор Йорданов

Явор Йорданов

Забележително представяне на български ученици в 14-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. Те са спечелили пет медала – 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов. Успехът им идва в конкуренция с 298 състезатели от 48 държави. Надпреварата тази година бе дистанционна с виртуален домакин Колумбия. Златният медал е завоювал Явор Йорданов от националната природо-математическа гимназия. Едно от трите сребърни отличия е на Иван Попов от Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“
– Гоце Делчев.

От учебното заведение написаха, че са изключително горди със сребърното момче, което не спира да радва с невероятните си успехи и му пожелават да бъде целеустремен, следвайки мечтите си! До Иван Попов неотлъчно е била неговата учителка Карамфилка Патинова. Международна олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда за първи път през 2007 г. България се включва през 2011-а, когато олимпиадата е в Полша. Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални етапа – теоретичен, анализ на данни и наблюдателен, и един отборен тур.
СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ЗА ИВАН ПОПОВ! – пише с възторг и ПМГ“Яне Кандански“ – Гоце Делчев във своята фейсбук страница.
За поредна година ученикът на ПМГ – Иван Попов, се представи блестящо на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика и отново завоюва СРЕБЪРЕН МЕДАЛ.
Ние сме изключително горди с нашето сребърно момче, което не спира да ни радва с невероятните си успехи!
Иване, продължавай все така целеустремено да следваш мечтите си! Нека успехите ти са равни на броя на звездите в небето!
Поздравления и за г-жа Карамфилка Патинова, която през цялото време бе неотлъчно до него!

 

Коментар
Споделяне

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене