Костадин Костадинов – 32 ГОДИНИ СЛЕД 10 НОЕМВРИ

Има дати, които преобръщат историята и живота ни, оставят следи и изискват памет.

Днес се навършват 32 години от 10 ноември 1989г. – знакова дата не само за СДС, но и за цялата демократична общност в България. Дата, която ни задължава да помним както постигнатата свобода, така и грешките на прехода.

Този ден е записан в новата история на България като край на 45-годишния тоталитарен режим и начало на демократичните промени в политическия, икономическия и обществен живот, като ден – символ на идеализма на едно поколение, често упреквано в прекален ентусиазъм, умело използван и за не толкова чисти политически цели.

Приемаме тези упреци, но държим и на истината, че въпреки всичко, постигнахме края на несвободата, на тъмнината и мракобесието на комунистическата диктатура и осветихме пътя към демокрацията. Чърчил е казал, че “Демокрацията има много недостатъци, но нищо по-добро не е измислено.”

След 32 години демокрацията често е застрашена и се налага да я отстояваме. СДС е партията, която остана символ на промяната, прокламирана в момента от толкова други, устремени към властта партии. Затова ние дължим на младите хора истината, дължим им разобличаване на мотивите за популярната носталгия по т.нар. социализъм, дължим им памет за 10 ноември.

Все още вярваме, че „времето е наше“! Защото то принадлежи на смелите, на мечтателите, на защитниците на свободата във всичките й измерения. Сега не е време за революции! Време да не повтаряме старите грешки, да не допуснем държавата ни отново да бъде счупена и да почнем да я строим отново.
Сега е време за подреждане и за стабилност!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене