Заявленията са подадени в срок и отговарят на изискванията. Заявителите са приложили документи за извършени разходи по инвитро процедури. Само една двойка не е одобрена заради липса на правно основание. Всички одобрени кандидати ще получат по 2 000 лева от общината. В бюджета е заложена сума от 30 000 лева, а недостигащите 2 000 лева ще бъдат осигурени като помощ от Общинския съвет.

Всеки нотариален акт от възникването на имота, ипотека, делба или договор за наследство ще е достъпен в електронен вид, но това може да се случи за 4 години, заявява изпълнителният директор на Агенцията по вписванията (АВ) Даниела Митева.

Митева определятова като „проектът на проектите“, за който държавата очаква финансиране по плана за възстановяване. Тя оглави Агенцията по вписванията за втори път, след като преди 12 години беше освободена от поста си на първи директор на новосъздадената тогава агенция.

„Заварих много сериозно сепариране – на служителите на АВ беше забранено да си общуват със съдиите по вписванията“, разказва Митева. Това е една от първите забрани, които отменя и споделя, че вече често вижда деловодители и съдии по вписванията да дискутират. От думите ѝ става ясно, че на практика отсъстващите отношения със служителите на АВ са една от причините съдиите по вписванията през последните години да заговорят за връщането на имотния регистър в районните съдилища.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене