ВИДЕО / Президентският дебат Радев – Герджиков

Претендентите за държавен глава с единствения си дебат в национален ефир

Снимки: Десислава Кулелиева

Българската национална телевизия излъчи единствения дебат между кандидатите за президент на България – Румен Радев и Анастас Герджиков.

Обществената телевизия е единствената медия, в която Радев и Герджиков дебатираха за първи път и на живо преди избора на българските граждани в неделя.

Очаквам с проф. Герджиков да обменим мнения как България да върви напред оттук-нататък, заяви Радев.

Аз се кандидатирам за този пост, не защото има нужда от него а защото виждам страната в кризи, разединена и смятам, че тя може да се обедини, коментира Герджиков.

Румен Радев и Анастас Герджиков изложиха позициите си по обществени теми, в които основна роля играе президентската институция:

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Още от първите консултации подканвам партиите да намерят пътя на диалога, трябва да имаме редовно правителство. Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да бъде внимателно премерено. Правителството трябва да е съставено около ясна визия как да се излезе от кризата, заяви Радев.

Вярвам, че ще има правителство и през цялото време на кампанията повтарях, че най-спешното за България е да има правителство и редовен кабинет, заяви Герджиков.

Радев коментира, че трябва да се започне с групи по основни секторни политики, а не да се търсят допирни точки, когато са изговорени конкретни имена. В началото е имало съпротива към диалога след изборите за 45-ото и 46-ото НС. Трябва да се търси компромисът, призова Радев.

Президентът не е архитект на коалиции, президентът създава условия този дебат да протече по най-добрия начин, допълни той.

Съветът, който Герджиков би дал на мандатоносителя и четирите преговарящи партии е да намерят общите неща, а не да търсят разделителните линии. Предишните два опита не са били изчерпани. Работата на президента е да намери общите неща в партиите, ако те търсят разделение, обърна се той към Радев.

Румен Радев каза, че не се занимава с политическо инженерство, поканил е Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебния кабинет и те са били много добри министри, като са разкрили редица порочни схеми на предишното правителство. Обясни, че е тяхно право да застанат начело на политически проект. Ако реша да създавам партия, ще застана отпред.

Относно профила за президент, посочен от ДПС, Герджиков коментира: Това, което чух е, че кандидатът за президент трябва да бъде обединител на нацията, лице на държавността и лице на страната пред света. Герджиков попита Радев дали не се припознава в същия този профил.

Ръководството на ДПС отдавна ми иска оставката – българите помнят защо, няма да го изброявам тук. Президентът не е политически неутрален, длъжен е да има мнение, политическа оценка, коментира Радев.

Анастас Герджиков заяви – на първия тур аз получих 80 процента от гласовете на партия ГЕРБ и около 10 процента от останалите партии. Герджиков обясни резултатите от първия тур с факта, че много партии са издигнали кандидатпрезидентски двойки и всеки е гласувал за своята партия. Сега има само двама кандидати, и ми се струва, че хората могат лесно да се ориентират какъв президент търсят, с какви качества и каква визия.

„Когато говорите за прокуратурата – вчера в СУ е имало полиция, която е питала дали е имало някакви хора, които са продавали и купували гласове, а днес директно са дошли от ГД „Национална полиция“ на проверка и с поискали нещата да бъдат предадени до утре. Това вече ми се струва прекалено и за вашия началник на щаба Бойко Раков, който преди малко даде пресконференция с лъжливи новини, заяви Рашков.

Само хората, които разчитат на купен вот, могат да заклеймяват действията на Бойко Рашков. Хората масово одобряват, благодарят, че вече не са мачкани, отговори Радев.

НОВА КОНСТИТУЦИЯ

„Има нужда от разширяване на гражданските права, достъп до конституционно правосъдие, разширяване възможността гражданите да участват в законодателството. Не мога да си позволя да внеса проект при неустойчив парламент“, каза Радев.

Според Герджиков е плашещо е да говорим за нова конституция. По думите му ако има необходимост, президентът може да инициира проект за нова конституция.

ПРОКУРАТУРА

Основният проблем на прокуратурата – няма независима институция, която да разследва главния прокурор, той на практика е несменяем, акцентира Румен Радев.

Основната причина да променим Конституцията е върховенството на правото – да променим съдебната реформа, заяви Анастас Герджиков. Според него има персонализиране на проблемите с прокуратурата.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Според Герджиков е нужен друг подход с РСМ и те трябва да започнат разговора. Единствено, което българката държава иска, е да се спазва Договорът за добросъседство, да се спре езикът на омразата и да се уважават правата на българите там и да е подобри транспортната свързаност.

Преди ние да сме получили ясни и необратими гаранции, гарантирам, че България не може да каже „Да“ на членството на Република Северна Македоня в Европейския съюз, преди да се прекрати нарушаването на правата на българските граждани в РСМ, да се унищожава българското културно наследство, да се изкорени езикът на омразата в музеи, държавни институции, учебници, заяви Радев.

COVID-19

Двамата потвърдиха, че са ваксинирани срещу коронавируса.

Герджиков заяви, че е достатъчно е да видим броя на починалите и болниците, за да се убедим, че все още не сме излезли от кризата. Попита защо зеленият сертификат е въведен по този начин. По думите му зеленият сертификат е принуда хората да се ваксинират, но въпреки това ги призова да го направят.

Радев попита каква е алтернативата на зеления сертификат. Това, което е проблем, е изоставането с ваксинацията. Броят на починалите от COVID-19 е правопропорционален на неваксинираните, каза Радев. Парите за медицинските служители са увеличени, има медикаменти, за първи път се раздават безплатни лекарства, осигурен е кислород, заяви Радев.

Герджиков тук опонира, че ситуацията не е толкова „розова“. Заяви, че медиците на първа линия трябва да бъдат стимулирани.

Лекарите са изключително натоварени, но ние не оставихме хора без достъп до медицинско обслужване, отвърна Радев. Зеленият сертификат не е приятен, но алтернативата е локдаун.

ЦЕНАТА НА ЖИВОТА

Герджиков заяви, че българският бизнес е пред крах. Кривата и при енергията и при газа започва от януари и до септември се е увеличила два-три пъти Ако не е бил забавен планът за възстановяване и устойчивост, е можело да получим нужните средства.

Радев опонира, че цяла Европа е изправена пред крах. Призова да не се спекулира с инфлацията, България не е изключение. Тя е породена от повишаването цената на горивата и тока.

Бизнесът не е получил компенсации, а небитовите потребители още не са усетили скока в цената на тока, но вече са усетили поскъпването на храните и другите услуги, заяви Герджиков.

Това, което направи правителството, е най-голямата компенсация в Европа – 110 лв. за малките предприятия, до 140 лв. Други държави свалят 10% от ДДС. Над 250 000 семейства са компенсирани, акцентира Радев. Нито една държава в ЕС не е спряла своя износ на електроенергия, в България има излишък на електричество, проблемът е, че всички малки потребители бяха хвърлени във вихъра на свободния пазард, коментира още Румен Радев.

ВЪНШНА ПОЛИТИКА

Русия
Русия не може да ни бъде враг, българите я виждат като освободител. Към Русия прибягват давещи се политици. Най-важно е да търсим диалог. Диалогът ЕС-Русия е в критично състояние. Президентът Байдън започна диалог с Путин през главата на ЕС, коментира Радев.

Приятно съм изненадан колко са се сближили позициите ни с г-н Радев по отношение на Русия – в никакъв случай не трябва да се делим на русофили и русофоби. Ние имаме интерес да работим с Русия така, както бихме имали интерес да работим с всяка страна с такава икономика. Крим е украински. Това какъв флаг се вее над него, няма значение, защото всеки път, когато някоя страна анексира територия, тя забива флага си на нея, , заяви Герджиков.

Ако в ЕС се създаде мнозинство, което прецени, че проблемите с Русия са разрешени, трябва и България да подкрепи отпадането на санкциите. Трябва да опазим свободата и европейските ценности, заяви Герджиков.

Крим – във външната политика е важно да има прагматизъм, санкциите не дават резултат, нямаме промяна в поведението, затова и на Съвета на ЕС се търсят прагматични подходи как да бъдат решени тези проблеми. Германия има огромни инвестиции в Русия, тези неща стават с прагматична политика. Русия е важен фактор за сигурността и борбата с тероризма, отговори Радев.

Законът „Магнитски“
Корупцията трябва да приключи, защото пречи на икономиката, пречи на чуждите инвестиции и нарушава чувството за справедливост на българските граждани, призова Герджиков. Всички данни, дошли по „Магнитски“, са позор за нас. Трябва сами да установим върховенство на закона и да си решаваме проблемите с корупцията, заяви Радев.

Приветствам решението на САЩ за прилагането на закона „Магнитски“. Това беше решителен акт в подкрепа на българската демокрация, защото имаме много резолюции, анализи, приети декларации, но практически ефект няма. Действията по закона „Магнитски“ бяха силен практически акт и ще има дългосрочни последици, заяви Радев.

Мигрантски натиск
България е държава на първа линия, като такава не можем да приемаме бежанци. Ние си имаме достатъчно тук, на държавите от първа помощ трябва да се оказва всестранна помощ, защото нашата граница е външна за ЕС, коментира Радев.

Ние не можем да не приемаме никакви бежанци, защото те с хора в беда. Покрай тях обаче идват мигрантите, които нямат нищо общо с бежанците, там често е замесен и трафик на хора, каза Герджиков.

РАЗМЯНА НА ВЪПРОСИ

Герджиков попита Радев за комплекс „Марица-Изток“ – дали има поет ангажимент със срокове за затваряне.

По Плана за възстановяване и устойчивост – 2038 г. -2040 г., ще отствояваме тези срокове. Работните места трябва да бъдат запазени, каза Радев, като площадката има потенциал да се използва за алтернативни дейности. Мехнизмът за капацитет отчайващо закъсня, сега няма да ползваме финансови облекчения, както Полша, например.

Радев попита Герджиков дали подкрепя действията на прокуратурата за забавянето за разследванията за шкафчета, кюлчета, имоти в Барселона.

Шкафчетата не са мои, обаче разделението в обществото и провалът ви са си лично ваши, отговори Герджиков. Опитвате се да ме прикачите към други хора, един добър президент не трябва да мисли само за Бойко Борисов. Подкрепям всички български интитуции, не познавам главния прокурор, коментира Герджиков.

Защо никога не признавате, че грешите, попита Герджиков.

Радев опонира, че това не е вярно. За 5 години отстоях истината, мога да бъда горд от това, че допринесох за възбуждане на гражданската енергия за промяна. Ако хората виждаха грешката в мен, нямаше да ме подкрепят, заяви Радев.

Как ще обедините мафията с жертвите на мафията, попита Радев.

Искате да ме пришиете с някоя партия, с някой, който има грехове. Не се срамувам от подкрепата на никой български гражданин. Нямам шкафчета, не съм обвързан с никоя партия. Подкрепям всяка осъдителна присъда за човек, който е извършил нещо нередно. Моята цел е да обединя всички български граждани около важната цел – да се излезе от политическата криза, заяви Герджиков.

БЛИЦ ВЪПРОСИ

Най-добрият съветник и на двамата кандидати е съвестта.

Най-голямата грешка на Герджиков е работохолизмът и смесването на работата с личния живот, а на Радев – че не е успял да допринесе по-рано за свалянето на режима „Борисов“

Най-силно и най-слабо качество

Най-силното качество на Радев е целеустременост, а най-слабото – предоверяване. Най-силното и най-слабото качество на Герджиков е доверието му в хората.

И двамата заявиха, че умеят да прощават, но непростими са предателството и лъжата.

Най-голямото постижение в живота на Герджиков е намирането на общ език с всички, а на Радев – децата му и успехите му за трансформиране на модела на военна подготовка.

Дебатът в снимки:

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене