Железницата е бъдещето и в нея трябва да се влага много, заяви Джамбазки

Железницата е бъдещето и в нея трябва да се влага много.

Това заяви в ЕП заместник-председателят на ВМРО и български представител Ангел Джамбазки.

Годината на железопътния транспорт ще популяризира железниците като устойчив, иновативен и безопасен вид транспорт. Той може да гарантира основни услуги дори по време на неочаквани кризи, заяви в изказването си българският евродепутат.

Той е на мнение, че последното бе потвърдено от стратегическата роля на железопътния транспорт за свързаността по време на пандемията, която преживяваме.

Наред с шосейния транспорт железниците помогнаха много. Както с превоз на хора, така и на основни стоки, които бяха от решително значение за спасяването на човешки животи в началото на кризата, заяви Джамбазки.

Без съмнение има да се свърши още много работа, смята заместник-председателят на Патриотите от ВМРО. Той изброи:

Нужно е подобряване на трансграничната стратегия, като се обърне внимание на интермодалната свързаност в Югоизточна Европа. Все още ТЕН-Т мрежата е силно недоразвита. Граничните региони са много важни и неправилно оставяни на заден план, по отношение на жп свързаността.

По думите му ярък пример е неосъществената жп връзка между България и Северна Македония. Това е  заради нежеланието на „дълбоката държава“ в Скопие да построи така наречения коридор № 8, който ще свърже Черно и Адриатическо море, през София, през Скопие, през Тирана, Косово. Коридор № 8 ще бъде в полза на целия южен фланг на Европейския съюз. Трябва да се добавят и нови стратегически маршрути по този свързващ балканските държави път. Тогава малките региони ще станат напредничави, заяви евродепутатът.

Нужни са повече законодателни мерки, финансиране и повишаване на способностите на железниците на източния край на ЕС. Така те ще се реформират бързо и качествено, което да създаде висока конкурентоспособност, заяви още Ангел Джамбазки.

Той е категоричен, че железницата е бъдещето и трябва да се развива.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене