Увеличават такса смет в Благоевград

Кметът Илко Стоянов и екипът му са изготвили предложение за увеличаване на такса смет за гражданите и намаляването й за бизнеса. На брифинг днес той защити позицията си като заяви, че вместо „увеличение“ предпочита да използва тернима „изравняване“ на такса смет до нивото на водещи градове в страната. Кметът каза още, че политиката на общината ще бъде да насочи гражданите към това сами да пазаят околката среда, в която живеят. А крайната цел е да се стигне до промяна в базата на формиране на такса смет и всеки да плаща според количеството отпадъци, които генерира.

Илко Стоянов уточни, че възнамерява цялата дейност „Чистота“ да се осъществява от общинско предприятие, защото смята, че така ще се реализират икономии на средства. Повишаването на приходите от този местен налог той каза, че ще се използва за озеленяване и купуване на нова техника с цел подобряване на услугата по  сметосъбиране. „Тази техника ще остане общинска, независимо от това кой е кмет“, подчерта Илко Стоянов.

Предложението за увеличение на такса смет предстои да бъде разгледано на заседание на Общинският съвет.

Засега е известно, че се предлага такса битови отпадъци за благоевградчани да се промени  – от 1,1 промила в момента да скочи на 2,9 промила върху данъчната оценка на имота.

Увеличението се формира заради ръст от 0,5 промила на 1,35 промила на дела в таксата за осигуряване на съдове за битови отпадъци, събиране, включително и разделно, и транспорт на боклука до депата, увеличение на дела за проучване, проектиране, изграждане, поддържане и експлоатация на депата за битови отпадъци от 0,35 промила на 0,90 промила и от заделените в налога средства за чистотата на териториите за обществено ползване – улици, площади, алеи, паркове и т.н., от 0,25 промила на 0,65 промила

За бизнеса обаче се залага облекчение, като се предвижда същата такса да се намали от 2,8 промила в момента на 2,5 за нежилищните имоти на предприятията. Не се залага промяна в такса смет за нежилищните имоти на гражданите, а за имотите във вилните зони и по селата се иска близо двойно намаление на налога от 12 промила в момента на 7 промила.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене