Вирусологът д-р Цв. Иванова: Повечето от изследваните за антитела са под нормата от 150 единици, ваксинирайте се!

Тенденцията за намаляване на заболяемостта от Ковид-19 в Благоевградска област продължава да се запазва. Спадът е плавен, но устойчив, като броят на заразените е 810 на 100 000 души население за 14 дни според актуалните данни на РЗИ. За последното денонощие броят на новите случаи е 184 в Пиринско. Промяна, макар и малка, има и по отношение на хоспитализациите. 348 са на болнично лечение с коронавирус в цялата област, като 19 са в интензивните отделения. 12 са само в реанимацията на МБАЛ – Благоевград, 102-ма са болните в ковидните отделения.

Втора по натовареност остава Югозападна болница – с 86 пациенти с коронавирус, следва МБАЛ – Гоце Делчев – с 85, болница ПУЛС – с 41 и 1 в реанимация, МБАЛ – Разлог с 30 болни, в тубдиспансера – 10, както и 4-ма в онкоболницата, като тези данни са променят за часове с оглед броя на изписаните и новоприетите болни.

Различното през последните дни е, че свободните легла са вече повече, като към вчерашна дата те бяха 52 за неусложнени случаи и 8 за интензивни. Под домашна карантина са 3543 лица, общият брой ваксинации са 107 400, от тях със завършен курс – 57 209, а поставените бустерни дози са 1305.

В лабораториите предимно се правят изследвания за антитела. Според вирусолога д-р Цветанка Иванова повечето от тестовете са под нормата от 150 единици.

„От 32-ма изследвани с антитела над 150 бяха 6-7 човека. Те получиха зелен сертификат за 3 месеца, а другите – не. Наблюдава се спад на антителата при преболедували през ноември миналата година. На тези, които са с малко антитела, препоръчвам да се ваксинират, за да имат протекция от вируса. Продължават изследванията и на PCR проби с по-завишен вирусен товар, които изпращаме за секвениране в Националния център по заразни и паразитни заболявания с оглед откриване на подварианти на „Делта” варианта”, добави д-р Иванова.

Тя апелира към повече лична отговорност и спазване на противоепидемичните мерки, включващи дезинфекция и дистанция, тъй като дори и преболедували и ваксинирани се заразяват повторно, а четвъртата вълна на „Делта” варианта все още не е отминала и изпраща цели семейства в болниците.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене