България или чужбина? Къде ще празнуваме Коледа и Нова година

И тази година по-голямата част от българите ще посрещнат коледните и новогодишните празници в родината. Това сочат данните на най-големия електронен портал за услуги у нас Grabo.bg.

Въпреки че традиционно повечето хора предпочитат да празнуват Коледа с близките си вкъщи, в последните години расте броят на тези, които избират пътуване до любима дестинация.

На планина или на море?

Тази година над 80% от пътуващите са избрали да посрещнат Нова година в някой от планинските курорти, докато 20% се подготвят да стегнат куфарите за родното Черноморие.

Източник: iStock/Getty Images

В предложенията на хотелите преобладават пакетите с 2 или 3 нощувки и включена празнична вечеря.

Ски или спа?

Традиционно и тази зима Банско и Чепеларе затвърждават челните си позиции сред ски курортите. На сравнително голям интерес се радват и големите спа центрове Велинград и Хисаря, а през тази година към тях се присъединява и по-малко популярният курорт Павел Баня. Топлата минерална вода в съчетание с масажи, терапии и процедури за релакс и добро обслужване, се оказват притегателни за една пълноценна почивка покрай празниците.

Петзвезден хотел или къща за гости?

Отчита се и засилено търсене на по-малки хотели и къщи за гости. Петзвездните хотели, които водеха в продажбите през лятото, постепенно отстъпват място на 3 и 4-звездни хотели и малки къщи за гости. Основната причина за това е поредната вълна на пандемията, която увеличава търсенето на обекти за настаняване с повече самостоятелност.

.
Източник: iStock/Getty Images

От сайта споделят още, че офертите за вили и къщи за гости се разграбват най-бързо, като това е отчетлива тенденция, която се наблюдава като цяло през зимния сезон.

Цените в по-големите хотели вероятно също спират част от пътуващите – новогодишните пакети в петзвездните хотели бележат плавно повишение на цените и през тази година, докато в хотелите с по-ниска категоризация и къщите за гости цените се задържат на нивата от предходната.

Египет, Турция или Дубай?

Известно съживяване се наблюдава и при търсенето на оферти за посрещане на Коледа и Нова година в чужбина. Близо 30% от всички предварителни заявки за новогодишна почивка са за пътуване зад граница.

Източник: iStock/Getty Images

Сериозен интерес предизвикват най-вече по-топлите и екзотични дестинации като Египет и Дубай. Много по-голямо е и търсенето на пътувания до Турция, където по-ниските цени, традиционното добро обслужване и близост изиграват основна роля при избора.

Египет се очертава като хитова дестинация за българите през този сезон. Северноафриканската държава привлича с луксозните си хотели на достъпни цени, екзотична природа, едно от Седемте чудеса на света и възможността за морска почивка в разгара на зимата.

Поради несигурността, свързана с пандемията от COVID-19, част от хората предпочитат да направят резервация за празниците в последния момент. Очакванията на Grabo.bg са търсенето да се засили още повече в следващите дни до края на ноември. От компанията призовават решилите да пътуват за празниците да не оставят организацията за декември, тъй като традиционно тогава цените са по-високи, а изборът все по-ограничен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене