НСИ дава още близо 6 млн. лева на преброителите

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Националния статистически институт за ресурсно осигуряване на Преброяване 2021 в размер на 5 900 000 лв. Средствата са предназначени за заплащане на преброителите за допълнително извършената работа на терен в следствие на малкия брой електронно преброени граждани, съобщават от правителствената пресслужба.

В процеса на планиране и подготовка на бюджета на Преброяване 2021,необходимите финансови средства за осигуряване на дейностите бяха разчетени при допускания за 50% електронно преброени. Базата за изчисленията са електронното преброяване от 2011 година, когато онлайн се преброиха 42% от населението, а също и други изследвания на НСИ, показващи, че към момента над 75% от домакинствата в страната имат достъп до интернет. Предвид ситуацията с ниския резултат от електронното преброяване, НСИ установи, че наетите около 25 000 преброители трябва да преброят с хартиени преброителни карти 31% повече население и 30% повече жилища от първоначално предвиденото.

Близо половината от допълнителните средства ще бъдат за сметка на отпаднали дейности в процеса на преброяването, а останалата част ще бъде осигурена при преструктуриране на разходи по централния бюджет.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене