Мая Манолова: ЦИК и българската държава да реагират за грубите нарушения на изборите в Турция

Има намеса на турската държава в нашите избори през приканването, организирането, извозването на избиратели до избирателните секции – твърди Манолова

Подаваме сигнал и настояваме ЦИК да поиска от всеки един избирател в Турция да попълни собственоръчно и на място декларация, че няма да гласува на друго място. Такова е по принцип изискването в Изборния кодекс, но големите партии са блокирали приемането на такова указание от ЦИК. Намесата на ЦИК и държавата е задължителна при всичко това, което се случва. Така ще се осуети масовият наплив на избиратели, които не попълват декларации, а вероятно и не могат, но сега вратите са им широко отворени от представителите на големите партии. Това заяви във видео обръщение председателят на „Изправи се. БГ” Мая Манолова.

Манолова обясни, че на изборите миналата неделя са гласували над 87 хиляди души в над 120 секции в съседна Турция. Забележителното е, че има близо 30 секции, в които подалите гласове са над 1000.  Това показва, че не всичко в изборния процес е наред и честно. Или казано с други думи – имало е манипулации, защото беше доказано, че няма как повече от 600 души да гласуват машинно в рамките на 12-часовия изборен ден. Тя зададе въпрос какво са правили представителите на големите партии в СИК-овете и представителите на българската държава и защо ЦИК не е предотвратил това?

Припомням, че на изборите през юли ние имахме хора в секциите в Турция, колкото и да ни струваше това като ресурс. Направихме го с ИТН и граждански организации. Сега големите партии взеха местата в секциите и както виждаме са си затворили здраво очите за нарушенията и манипулациите. На предните избори имаше издадено указание в СИК-овете попълването на декларациите от избирателите в чужбина да се прави в изборното помещение пред членовете на комисията и да се полага подпис от българския гражданин. Сега тези декларации са били попълвани от други лица, някъде другаде и вероятно с фалшиви подписи, каза Манолова.

Тя допълни още, че всички ние бяхме свидетели на това каква мощна агитация имаше по турските медии да се гласува на изборите в България за Парламент и особено за президент.

Ако питате дали има намеса на турската държава в нашите избори през приканването, организирането, извозването на избиратели до избирателните секции – отговорът е да, като гледаме резултатите. Това е в резултат на срещата това лято на Мустафа Карадайъ с президента Ердоган. А пък, ако се върнем малко по-назад, ще се сетим и за обръщението на Ердоган на форума на ДПС, където той изпрати много поздрави на Бойко Борисов. Ясно е кои са заинтересованите партии и кого подкрепя правителството на Ердоган и турската държава – тези, с които се среща и тези, на които праща поздрави, убедена е Манолова.

Мая Манолова допълни, че за балотажа отново ще има намеса от страна на турската държава и призова всички български граждани да гласуват за Румен Радев И Илияна Йотова.

Нали не искаме българският държавен глава да бъде избран с участието на съседна държава? Нали не искаме ГЕРБ и ДПС да се върнат отново във властта през президенстаката институция? Нали не искаме тези, които пищят, че са изчегъртани да изчегъртат българския президент Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова. Всички, които смятат, че България трябва да реши кой да е нейният държавен главен и че Радев е достойният, почтеният и честен български президент – да излязат да гласуват в неделя, завърши Манолова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене