Пещерите на св. Иван Рилски чистят греховете

Иван Рилски е живял в няколко пещери, където се е отдавал на пост, молитва и изцеление на страдащите. Едната от пещерите се намира до Рилския манастир. Другата е югозападно от село Скрино, където покровителят на България е роден през 876 г. Тя е на около половин километър от Руенския манастир.

В пещера светецът е започнал монашеския си живот и е била първата му обител, преди да се пресели към Витоша, а после и към Рилския манастир. До пещерата се стига по пътека, която тръгва от храма на манастира, който днес носи името на светията.

От самата пещера е останала малка част, но въпреки това тя е изключително интересен туристически и поклоннически обект. Вярва се, че само тези, които са с малки грехове, могат да преминат през отвора ѝ. Приел монашество, Иван Рилски се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, а по-късно в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където след време основава едноименния манастир.

Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Умира на 18 август 946 г. на 70-годишна възраст. На тази дата църквата чества неговото успение. Погребан е в притвора на църквицата в каменна гробница, запазена и до днес. Пещерата, в която се уединявал, се намира на 4 км от Рилския манастир.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене