Строят луксозен хотел, модерно кино и сладкарница в бившето училище на Мелник

Една от старите и рушащи се бази в град Мелник намери своя нов собственик и скоро ще се превърне в модерно място за туристи. Бизнесменът от София Станимир Томов спечели тайния търг за продажбата на бившето училище, като предложи почти 50% по-висока цена от определената от Общинския съвет в Сандански – 623 000 лева при гласувана от местния парламент цена от 418 791 лева. Имотът бе частна общинска собственост с площ от почти 4 декара, како в него има и 3 сгради. Намира се в центъра на Мелник.

„Радваме се, че толкова сериозен човек купи училището. Неговите фирми имат годишен оборот от 70 милиона лева. Станимир Томов има амбицията да превърне затвореното преди години училище в туристическата перла на Мелник. Ще построи модерен хотел, кино, сладкарница, както и зали за развитието на конгресен туризъм. Това ще бъде бижуто на града ни”, заяви днес кметският наместник на Мелник – Сашо Филипов.

Други знакови и вековни постройки се рушат и чакат финансиране, за да не рухнат и да бъдат загубени. Болярската къща е паметник на културата, смята се за най-забележителния знак на средновековната жилищна архитектура от XIII век в България.

Конакът също се руши в последните години. Постройката, която е паметник на културата, се намира в центъра на най-малкия ни град. Желанието на Община Сандански е да превърне конака в музей за история на Мелник и региона. Акцент ще са етнографията и археологията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене