Доц. Михайлова: Лекарствата срещу COVID-19 няма да са панацея

Обсъжда се висока цена на тези медикаменти

Лекарствата срещу COVID-19 няма да бъдат панацея и не може да се разчита изцяло на ефекта им. Те имат обещаващ ефект при по-възрастните, хронично болните или тези с поне едно придружаващо заболяване. Ефикасността им е най-висока, когато се приемат в първите дни от началото на инфекцията, до 5 дни максимум от началото на симптомите.Обсъжда се висока цена на тези медикаменти. Това каза пред БНТ доц. Снежина Михайлова от Александровска болница.

По думите ѝ няма установена терапия при лечение на коронавируса, която да се прилага и да е високоефективна, като дори ремдесивирът и кръвната плазма в някои случаи не сработват.

„До момента наистина ефективно се оказва ваксината. В момента доминира Делта вариантът. Все още няма настъпване на грипна епидемия, приветствам поставянето на противогрипна ваксина“, допълни доц. Снежина Михайлова.

По думите ѝ няма противопоказание да се постави противогрипна ваксина преди или след имунизация срещу COVID-19, като трябва да има отстояние минимум две седмици между двете ваксинации.

Двете инфекции в началните етапи протичат сходно – температура, отпадналост, болки в гърлото, поясни доц. Снежина Михайлова. Според нея загубата на вкус и обоняние вече не е толкова често срещан симптом.

Ефектът от въвеждането на зеления сертификат ще се види по-нататък във времето, затова и тази вълна е толкова продължителна, каза още доц. Снежина Михайлова.

Елка Василева

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене