ОЧАКВАНО! ВАС отмени заповедта, с която бе уволнен полицаят Стоичко Калаузки

ВАС отмени окончателно заповедта за уволнение на ексшефа на Полицейски участък – Кресна Стоичко Калаузки. Това вече е факт след решение № 11586 от 15 ноември на тричленен съдебен състав на Върховният административен съд на Република България.

Истината възтържествува, въззивният съд потвърди решението на Административен съд – Благоевград, с което бе отменена уволнителната заповед на директора на ОД на МВР – Благоевград комисар Дойчин Дойчинов от 25 ноември 2020 г.

Припомняме, че поводът за най-тежкото наказание, наложено на Стоичко Калаузки, беше, че шофирал дерегистриран автомобил. Нарушението е установено на 13 юли същата година при проверка на пътни полицаи, когато се оказало, че личният автомобил „Хонда“ на полицейския шеф бил служебно дерегистриран поради изтекла преди 9 месеца задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. На място му е съставен акт за нарушение, а впоследствие по случая е сформирана дисциплинарна комисия, чието становище било, че Стоичко Калаузки е нарушил Етичния кодекс, тъй като се е поставил над закона, което е морално укоримо. Освен това е уронил и престижа на службата, тъй като случаят станал публично достояние, което предизвикало обществено възмущение под формата на коментари в сайтове.

И днес въпросът е, как тези служители, които участваха в дисциплинарната комисия ще погледнат в очите колегата им Стоичко Калаузки?

Ст. Калаузки оспори заповедта пред Административен съд – Благоевград с мотив, че през 2020 г. неволно е забравил за застраховката поради сериозни лични проблеми – тежки здравословни проблеми на майка му и кума му, които впоследствие са починали, което се е отразило на действията му. Не бил и уведомен и не е получавал писмо за служебно прекратената му регистрация.

В хода на делото бяха изслушани, като свидетели катаджиите, участвали в проведената на 13.07.2020 г. специализирана полицейска операция. Според тях при проверката Ст. Калаузки се държал нормално, не е показвал служебна карта, нито е казвал, че е колега, и не може да бъде упрекнат за поведението си. Когато разбрал, че автомобилът му е с прекратена регистрация, той казал, че не знае, че няма валидна застраховка „Гражданска отговорност“, бил изненадан и заявил, че веднага ще сключи такава.

Пътните полицаи изготвили акт за административно нарушение, че управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред, и два броя заповеди за принудителна административна мярка – отнемане на свидетелството за регистрация и на свидетелството за управление. След проверката Калаузки извикал Пътна помощ, за да си транспортира автомобила. Полицаите твърдят, че той не се е свързвал с журналисти, не е давал интервюта и не му е известно някой да е уведомявал медиите за проверката.

Като свидетел бе разпитан и началникът на РУП – Сандански Борис Щурков, който обяснил, че още през май 2020 г. била направена проверка, която установила, че личният автомобил на Калаузки е с прекратена служебно регистрация от 30.10.2019 г., за което е изготвена докладна записка и не са предприети други действия. Според Щурков те нямат задължение да уведомяват лицето за прекратената регистрация. На по-късен етап е уведомена Районна прокуратура – Сандански с мнение за извършено престъпление, но от там е постановен отказ. Щурков не си спомня дали е уведомявал полицейския директор, както и дали е провеждал разговори с Калаузки по този повод, но пък е категоричен, че не е уведомявал журналисти и представители на медии за тези обстоятелства.

По делото е разпитана като свидетел бивша служителка в група „Миграция“, чийто началник бил Калаузки. Към средата на 2019 г. започнали да се правят една след друга проверки – свършвала едната и започвала друга. Някъде след втората или третата проверка Калаузки споделил с тях, че е бил извикан от ръководството и са му казали да си подаде заявление за преместване, но той е отказал, защото не счита, че е нужно и че не е направил нищо, за да бъде преместен. Според свидетелката със сигурност проверките имат връзка с подадения от Калаузки сигнал за корупционни действия в Агенцията за българите в чужбина, въз основа на който най-вероятно се е стигнало до арестите. Точно в този момент и в личен план му се случили много лоши неща – починала майка му, след това почти по същото време починал и кумът му. Според свидетелката със сигурност напрежението се отразило както на него, така и на семейството му, а тя самата решила да си потърси друга работа и да напусне системата на МВР.

За преса разказва в съда и съпругата му Росица Калаузка, експерт криминалист към сектор „Научно-техническа лаборатория“ при ОДМВР – Благоевград.

Стоичко Калаузки е полицейски служител от 1996 г., като през повече от половината време е бил на ръководна длъжност и през този период е получавал множество награди, включително и най-високата награда в МВР – Почетен знак на МВР. Проблемите му започнали от 2019 г., когато като началник на група „Миграция“ пуснал един сигнал за корупционна схема в Държавна агенция за българите в чужбина, след който се стигнало до рязка промяна в отношението към него от страна на ръководството на ОДМВР – Благоевград, както и на дирекция „Миграция“, свидетелства Росица Калаузка. На 21.08.2019 г. съпругът й се обадил и й казал, че е извикан от ръководен служител и са искали от него доброволно да си подаде заявление за преместване на по-ниска длъжност и той отказал. След това му било заявено, че ако не се премести доброволно, ще последват наказания, проверки, което всъщност се случило. Последвали над 10 проверки, 6 от които дисциплинарни. Калаузка споделя, че съпругът й бил подложен на нечовешки тормоз – постоянно пишел обяснения, прилагал документи – всичко само за да се защити и да докаже, че винаги е бил изряден служител и продължава да бъде такъв, но в крайна сметка системата успяла да го пребори.

Въпреки че го преместили на друго място, проверките продължили и натискът върху него бил неимоверен. В личен план също имали много проблеми, тъй като през 2018 г. едновременно се разболели от рак и свекърва й, и неговият най-добър приятел и съученик, който им бил и кум. В рамките на една година едновременно загубил двама много близки, което и за двамата било голям стрес. Тя е категорична, че няма как умишлено да не платят застраховката на семейния автомобил, тъй като знаели, че за най-малките пропуски ще последват дисциплинарни проверки.

След анализ на събраните по делото доказателства съдия Марияна Мицева отмени заповедта за уволнение, тъй като счита, че е издадена в нарушение на закона, мотивите са неубедителни и наложената санкция е несъразмерна. Това е становището и на тримата съдии от ВАС, според които в случая липсват доказателства, въз основа на които може да се приеме, че описаните в заповедта административни нарушения са извършени от страна на служителя при пряк умисъл.

Констатираните в края на работния ден на 13.07.2020 г. нарушения са отстранени незабавно от служителя при първа възможност в рамките на следващия ден – 14.07.2020 г., което е допълнително, макар и косвено доказателство за липсата на умисъл в поведението на Калаузки. Освен това съдиите от ВАС посочват, че „констатират (за пореден път), че в случая в хода на дисциплинарното производство е налице намеса и произнасяне от орган, комуто ЗМВР НЕ ПРЕДВИЖДА ПРАВОМОЩИЯ, а именно директорът на дирекция „Човешки ресурси“ при МВР”.

Решението на АС – Благоевград е потвърдено като правилно и липса на касационни основания за отмяна. МВР е осъдено да заплати 500 лв. на Стоичко Калаузки за деловодни разноски. След като заповедта за уволнение е окончателно отменена, сега той следва да бъде възстановен на служба в МВР.снимка:в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене