За незабравения лекар в град Гоце Делчев д-р Александър Вампирски

 Кой е д-р Александър Вампирски и какво го свързва с град Гоце Делчев?

Д-р Александър Вампирски е бил кандидат за депутат след преврата на 9 септември 1944 от партията на Никола Петков, когото по-късно комунистите осъждат на смърт и обесват, а партията му обявяват извън закона и на нейно място създават БЗНС казионно – единствената друга партия в управлението на България след 9-ти. Александър, заедно с братовчедите си Иван и Владимир са едни от най-големите активисти на Земеделския съюз още по времето на войната. Организират и освиркването на Царя при посещението в Университета, за което лежат в затвор половин година. Техните бащи, въпреки, че са едни от най-богатите земеделци в Кюстендилско, не плащат, за да ги освободят. В затвора ги посещава Никола Петков и им подарява табла, която дълго време е била реликва в дома ни в Гоце Делчев.

Дядо ми не се подчинява на новия Земеделски съюз, който налагат комунистите. Изгонен е от Александровска болница, въпреки, че е бил асистент и един от най-добрите ученици на бащата на българската хирургия проф. Капитанов. Пратен е на заточение в село Макреш, Видинско, а след това в Плевен и по-късно в Гоце Делчев.

Обиква Неврокоп и хората там и ги лекува безрезервно и със сърце до ранния край на живота си през 1969-та. Отношението му и доброто, което е сторил с работата си, са живи в спомените на всеки по-възрастен човек от града, повече от половин век след неговата смърт.

На снимките: Целият град отдава почит на погребението на д-р Ал. Вампирски в Гоце Делчев през май 1969.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене