Бурхан Немутлу: Туристи ще карат ски в Банско, ДДС за ресторантите трябва да остане 9%, а държавата да ни помогне за скъпия ток!

Бурхан Немутлу е сред най-опитните хотелиери в зимната ни перла Банско. Той е управител на хотел „Регнум” в града под Тодорка. На него се пада тежката задача да управлява хотелския комплекс и да спасява бизнеса в трудните условия на ковид пандемия. Опитът и знанията му помагат да се справя и в тази тежка ситуация.

Бурхан Немутлу е известен в региона и със своите благотворителни инициативи. Мениджърът знае тайните на хотелиерския и ресторантьорския бранш. Затова разговаряме с него в навечерието на новия зимен сезон в Банско – за проблемите, за очакванията, за надеждите, за решенията.

 

Г-н Немутлу, готов ли е хотелиерският бранш в Банско да работи в условията на ковид пандемия през новия зимен сезон?

Да, напълно, няма да ни е за пръв път да работим в подобна сложна обстановка. Само се молим да намаляват болните от ковид, да са по-малко заразените, да няма локдаун. Това е жизненоважно за нашия бизнес. Друго нищо не ни плаши. Вече сме обиграни, имаме рутината да се справяме с тази ситуация. Дори ще бъдем по-добри в сравнение с миналия зимен сезон. Ние знаем правилата, няясно сме как се прави контрол, персоналът ни също е обучен. Затова нека нашите гости са спокойни за своето здраве. Готови сме за старта на зимния сезон, в нашия хотел той започва на 6-и декември.

Какви са притесненията ви в навечерието на ски сезона?

Все още не знаем какви ще са цените на ски картите. Надяваме се да не се вдигне още цената на тока, на пелетите, на природния газ. Защото при нас голямо перо разходи е отоплението през зимата. Ако се наложи, ще плащаме и за PCR тестове на служителите ни, за да няма отлив на персонал и да спасим сезона. Но най-важното е да има туристи.

Няма ли ниското ниво на ваксинация в страната ни да повлияе отрицателно на интереса на чужденците към зимните ни курорти?

Напълно възможно и логично е това да се случи. Малкото ваксинирани в България е голям проблем за страната ни. Няма как някои от туристите да не се притесняват от този факт. Но от значение е, че ще има зимен сезон. Няма да е така, както бе до 2019 година, но такива са времената. Съобразяваме се и правим всичко необходимо, за да има зимен туризъм в България. За разлика от миналата година по това време, то сега има запитвания и резервации от чужбина за зимна почивка в най-добрия зимен курорт на Балканите – Банско.

Ще посрещнете ли гостите си с по-високи цени заради вдигането на тока?

Практически няма как да има повишение на нашите услуги. Нашият сектор обявява цените за зимен сезон 2021/2022 година още през месец април. Затова няма как да пипаме цените.

Имате ли нужда от държавна подкрепа заради високите цени на тока?

Разбира се. За нас е убийствено увеличението на тока. Тук със сигурност очакваме обещаната помощ от държавата. В противен случай не ни чака нищо добро. Трябва ни държавна подкрепа. За да запазим постигнатото високо ниво на обслужване и на зимен туризъм в страната. Пак ще повторя – става дуа и за електроенергията, и за отоплението. Остави ли ни държавата без помощ, през месец март догодина сигурно ще затворят 90% от хотелите не само в Банско, но и в останалите зимни курорти. Време е управляващите да помислят за бизнеса ни. Да се състави правителство този път и да ни се помогне. След работните заплати на персонала най-много харчим за ток и отопление. От август насам увеличението на електроенергията е 3 пъти. Няма как да издържим на тези нива на цените без държавна подкрепа.

Как може да ви се помогне с конкретни стъпки?

Наскоро лидерите в Европейския съюз разрешиха всяка държава да прецени и да намали ДДС-то на електроенергията. Това е стъпка, която ще усетим веднага. Да се махне изцяло ДДС-то или да падне наполовина. Ще бъде глътка въздух за нас. Поемането на разликата в цената на тока от държавата също е добра идея. Надявам се, че ще има редовно правителство, което ще удължи и ставката от 9% ДДС в ресторантьорството и догодина, защото решението засега е до края на тази година. Трябва да се удължи поне с още една година. Проблемът обаче е за тези, които инвестират в хотелиерство. За самите инвеститори и този зимен сезон ще е нулев, тъй като няма да има печалба, въпросът е да не работим на загуба.

Кои са повече сред гостите ви – чужденците или българите?

В нашия хотел разчитаме на чужденците, те са 80% от гостите ни. Българите са 20%. Подобна е картината и в другите хотели в курорта. За Нова година има голям интерес, около 70% ще сме пълни, ако всичко е наред и обстановката с ковид не се утежни. Има интерес от съседните държави – Румъния, Сърбия, Гърция и Турция, добре стоим и на руския пазар, и на английския пазар. Израелците идват традиционно през февруари-март, доста по-малко са резервациите от туристи от Северна Македония. Миналата година бе пълна нула, но сега има запитвания, което е радващо.

Засега не се предвиждат ограничения в ски зоните. Това добра новина ли е за бранша?

Най-доброто решение е да няма ограничения в ски зоната над Банско. Това е нормалният ритъм на живота – без ограничения. Все пак там хората са на открито, на чист въздух, няма такава опасност да се заразят с ковид. Разбира се, там също се спазват съответни правила, които гарантират здравето на туристите.

Какво ще пожелаете на себе си и колегите си на прага на зимния сезон?

Най-напред нека има много здраве и за колегите, и за гостите ни. И един добър сезон въпреки сложната ситуация! Дано тази пандемия от коронавирус е към своя край. За да може догодина да се върнем към нормалния си начин на живот. И тогава този ковид да ни се струва като лош сън!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене