Без категория

Служители на „Напоителни системи” от цялата страна се събраха на протест в столицата

протест

Около 500 души от цялата страна се събраха на протестен митинг на браншовите синдикални организации при „Напоителни системи”ЕАД към КНСБ и КТ „Подкрепа” на площад „Александър Невски”. Протестиращите носеха различни плакати с лозунги -„От бедствия и аварии – 70 млн. лева. За превенцията им – 0 лева.” „Напоителни системи – глад и мизерия”, „Няма да търпим повече бедност и унижения”. Служителите скандираха „Искаме парите си” и „Оставка”. Светла Василева, председател на синдикалната организация на Федерацията на независимите синдикати към КНСБ заяви, че работниците си искат заплатите, както и гаранция от страна на държавата, че изплащането им, ще бъде регулярно. Тя обясни, че искат към актуализацията на бюджета да бъдат включени и задълженията на държавата към „Напоителни системи”, които са свързани с дейността на системата и обществената услуга защита от вредното въздействие за периода 2011-2013 година. 
Протестиращите временно блокираха движението за преминаващите автомобили по ул. „Раковска” в участъка от площад „Ал. Невски” до бул. „Цар Освободител”. Шествието продължи по бул. „Цар Освободител” до сградата на Министерски съвет. На шествието присъстваха и синдикални членове на миньорите. Служебният министърът на земеделието Васил Грудев се срещна с протестиращите служители. Двете синдикални организации КНСБ и КТ „Подкрепа” бяха подготвили Декларация с искания, която връчиха на министъра. Грудев заяви, че приема декларацията и ще работи по нея, като подчерта, че точка 1 от исканията им вече е изпълнена, тъй като 4,5 млн. лева задължения за заплатите им от месец май до месец август ще бъдат изплатени. Той благодари на работниците, че са продължили да работят и не са изоставили страната в тежките моменти на природни бедствия, тъй като щетите са щели да бъдат значително по-големи. Грудев добави, че се работи заедно с Министерство на финансите за стартиране на съвместен одит за проверка на дейността на „Напоителни системи”, както и за оценка на средствата, които държавата дължи. Като друг приоритет той определи изготвянето на актуализацията на бюджета и допълни, че дължимите средства към системата ще бъдат включени в него, както искат синдикатите. 
Пред Министерски съвет се появи и служебният министър-председател Георги Близнашки, който направи изявление, че ще бъде потърсено трайно решение за проблемите на „Напоителни системи”. По думите му според експертите на Министерство на финансите трябва първо да се премине през обстоен одит. Близнашки заяви, че е проведен продължителен и тежък разговор с ръководителите на двата големи профсъюза КНСБ – Пламен Димитров и КТ „Подкрепа” – Константин Тренчев, в който обстойно са обсъдени проблемите. „Не може такава система да бъде оставена в подобно състояние, особено след наводненията в страната”, подчерта проф. Близнашки и добави, че се прави всичко възможно, но все пак ресурсите на държавата са ограничени, особено след като бюджетът не е актуализиран преди разпускането на Народното събрание. Проф. Константин Тренчев, председател на КТ „Подкрепа” изрази благодарност за това, че вече има някакво решение и заяви, че ще пусне сигнал до главния прокурор, защото е време някой да понесе последствията за кражбите продължили с години. Според него виновен за задълженията е бившият министър на земеделието и храните Валери Цветанов, член на ДПС по време на управлението на Тройната коалиция, тъй като документите сочат, че подписът е негов и това трябва да бъде наказано. 
Лора ГОРОВСКА/www.focus-news.net/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене