България има нужда от достоен президент, а не от Плевнелиев 2

Проф. Светлана Шаренкова: На 21 ноември ще има битка между Статуквото и Промяната! А героят на Промяната е достойният български президент и генерал-майор Румен Радев, който не измени на хората и принципите си!

Парламентарният сегмент от изборите 2 в 1 завърши. Резултатите са оптимистични – социологическите врачки и баячки, които ни обясняваха, че  ГЕРБ ще е първа сила отново сбъркаха! Резултатът е ясен – спечели формация на оптимистична промяна за България, на модерността и най-вече на решителната заявка за борба срещу корупцията и бърза и ефективна съдебна реформа. България се освободи от Бойко Борисов и това е най-важният резултат от парламентарните избори!

Тепърва ще лъсват скандалните сделки на миналата власт. Но дано този път справедливостта да дойде, макар и по-бавно – заради нуждата от дълбоки реформи в Прокуратурата.

Днес демократичният рубикон на промяната са президентските избори, чийто втори вот ще е на 21 ноември. Заради текст в Конституцията, който гласи, че балотаж има даже когато първият кандидат е минал 50-те процента (както стана с Румен Радев), но изборната активност е под 50 на сто.

Затова силите на статуквото, на мафиотско-мутренския картел и корупцията ще опитат реванш срещу президента Радев.

Първо – защото той от самото начало на първи си мандат се противопостави на този модел. И второ – защото кандидат-президентът, излъчен от ГЕРБ – Герджиков, посочен по Бойковия принцип „магаре да ви поставя – пак ще гласувате за него!” – ще саботира новото антикорупционно мнозинство на промяната.

Да, ама не! Борисов този път кардинално сбърка. Президентът Радев ще е победителят на вторият тур, защото вълната на промяната не е стихнала, както ни убеждаваха медийните мисирки и ерзацсоциолози.

Неслучайно „Продължаваме промяната” на Кирил Петков и Асен Василев е първа политическа сила! След експеримента „Слави“ народът заложи на оптимистичната, прагматична и експертна промяна, съобразена със световните реалности.

Наред с това, кандидатът на ГЕРБ Анастас Герджиков не можа да формулира нито една собствена политическа теза, пък камо ли визия за България! През цялата кампания той повтаряше клишета и общи приказки за някакво неясно обединение, но така и не отговори защо е подкрепен от партия ГЕРБ, чието наследство са най-големите разделителни линии в българското общество. Трите правителства на Борисов разделиха нацията на „нашите бизнес кръгове“ – получаващи пачки и кюлчета, на назначените калинки и авансовите плащания, на прокурорския чадър над „своите”, и на „останалите българи“, които живеят в най-бедната, болна и корумпирана държава в Европа.

Не му се откъсна от сърцето на „кандидатът интелектуалец“ и елементарна критика към Бойко Борисов, който от десетилетия е символ на опростачването и грубия език в политиката, на постоянното неглижиране на науката, културата и духовността. Не изказа нито една оригинална и новаторска политическа теза, свързана с вътрешната или външната политика, а пригласяше на абсурдните обвинения на Борисов срещу Радев и служебния кабинет в авторитаризъм и репресии. Същият този Борисов, чиито правителства се занимаваха с подслушвания, шумни полицейски PR акции, всяване на страх и заплахи с едничката цел печелене на избори и още и още повече власт.

И въпреки че познавачът на класическата култура и преводач на Аристотел Герджиков се оказа просто „Плевнелиев 2”. Същото послушно безличие, претенциозно празноговорене, клишираност, противоречивост на посланията и раболепие пред Бащицата.

Поредното доказателство, че да си интелектуалец не е достатъчно да бъдеш държавник или лидер на нацията. За това са нужни воля, смелост, вдъхновение и истински патриотизъм – все качества, които генерал Радев притежава!

Ето защо на 21 ноември ще има битка между Статуквото и Промяната! А героят на Промяната е достойният български президент и генерал-майор Румен Радев, който  не измени на хората и принципите си!

Проф. Светлана Шаренкова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене