Глобяват за летни гуми

От 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да са оборудвани с гуми, подходящи за зимните условия- протектор на гумата да е не по-малък от 4 милиметра. Това дава много по-добро сцепление с пътя, предупредиха от АПИ.

Глобата за неподходящи за условията гуми е 50 лева. Парични санкции ще се налагат и за неработещи светлини, като те ще бъдат в размер на 20 лева.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания, особено рано сутрин, когато температурите са доста по-ниски. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

В поддържането на 20 000 километра републикански пътища през зимните месеци ще участват между 2500-3000 снегопочистващи машини – снегорини, техника за разпръскване на пясък.

По опорните пунктове има инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките, като доставките за зимен сезон 2021/2022 продължават. За началото на зимния сезон към момента са осигурени над 89 000 тона пясък, близо 68 000 тона сол и близо 3000 тона химически вещества.

Извършени са проверки на наличната техника и суровини за зимно поддържане, каквито се предприемат всяка година. В проверките са участвали представители на областните пътни управления и областните дирекции на МВР. Проверките по райони от областните пътни управления ще се извършват всеки месец.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира всички шофьори да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия, да не чакат първите минусови температури и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство. Нека да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на специализираната техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене