Пускат кмета на Сандански без повдигнато обвинение

Кметът на община Сандански – Атанас Стоянов, най-вероятно ще излезе от ареста след изтичането на 24-часовата полицейска мярка. Почти сигурно това ще стане, без да му бъде повдигнато обвинение от прокуратурата за купуване на вот.

Причината е, че към момента няма събрани достатъчно доказателство, за да се обвини в това престъпление градоначалникът. Разпитани са над 20 свидетели по досъдебното производство, но нито един от тях не е съдействал на държавното обвинение и не е дал данни за съпричастността на кмета Атанас Стоянов към евентуална изборна търговия на гласове.

По този начин ръцете на прокуратурата са вързани и управникът може да се върне на поста си, без да има никакви последствия за него, тъй като вината му няма да бъде доказана. Все пак прокуратурата продължава работа по случая и прави необходимото за събиране на доказателства. Не е невъзможно Атанас Стоянов да потърси правата си в съда за действията на полицията срещу него, ако се окаже, че е невинен.

Той бе задържан снощи на входа на село Ново Делчево. В колата му бяха открити от полицаите списъци с имена на избиратели и плик с 2240 лева. Служителите на реда са действали след сигнал за изборна търговия в Санданско. По непотвърдена информация градоначалникът, който е от ВМРО, се оправдал, че пликът с парите е подхвърлен в автомобила му. По-рано днес лидерът на ВМРО – Красимир Каракачанов, заяви, че случилото се с кмета е „абсолютна постановка и скоро ще стане ясно кой е поръчителят”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене