Днес е Световен ден за борба с ХОББ

Световния ден за борба с ХОББ се отбелязва от 2002 г. през третата
сряда на м. ноември по инициатива на организацията Световна инициатива за борба
с хроничната обструктивна белодробна болест и под егидата на Световната здравна
организация (СЗО).

ХОББ се характеризира с частично или напълно необратимо ограничение на въздушния поток в белите дробове. Освен белите дробове, заболяването засяга и целия организъм и може да има фатален изход. Заболяването е хронично, като при него белите дробове прогресивно снижават функцията си.

ХОББ е сред най- разпространените хронични заболявания при пушачи над 45 години и една от водещите причини за смъртност в света. По данни на СЗО около 10 процента от населението на планетата страда от това заболяване. От 200 000 до 300 000 души в Европа умират ежегодно в резултат на болестта. През 2004 г. 64 млн. души заболяват от ХОББ. Според СЗО се
очаква болестта да бъде на трето място сред най-честите причини за смърт сред хората в света до 2030 г. след сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт и петата по значимост след исхемична болест на сърцето, депресивните състо- яния, транспортните катастрофи и мозъчно-съдовите болести.

За България се предполага, че страдащите от това заболяване са над половин милион души. Главните фактори са тютюнопушенето, замърсяването на въздуха на закрити и открити пространства, излагането на прах и химикали, което е част от професионалните задължения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене