Такситата в Благоевград поскъпват с 10-15 ст. на 1 км пробег

Увеличение от 10-15 ст. на 1 км пробег готвят таксиметровите шофьори в Благоевград. Председателят на браншовото сдружение в общината Росен Начев обясни, че то ще бъде внесено в общината в средата на следващата седмица.

„През април вдигнахме само първоначалната такса за наемане на кола – от 79 стотинки я направихме 1,50 лева през деня и от 89 стотинки на 1,70 лева през нощта, което оскъпи средно 1 курс с до 70 ст. – обясни Начев. – Цената на километър не сме я пипали обаче от 2018 г. и все си е 0,65 лв./км дневна тарифа и 0,75 лв./км нощна, а горивото междувременно скочи с 50%”, мотивира поредната ценова тесла за благоевградчани той.

Според него всички останали сектори, чиято продукция е зависима от растящата инфлация, вече са оскъпили продукцията си, само колегите му още изчаквали.

Освен цените на горивата, таксиметраджиите се надяват с увеличението да компенсират и поскъпналата подготовка на колите за зимни условия, както и непрекъснато намаляващия поток от клиенти. Под въпрос е обаче няма ли новите цени да доведат до още по-голям отлив на потребителите на тази услуга. Процесът започна през пролетта, когато курс от Младежкия дом до крайните квартали на жк „Еленово” стигна 5 лв., и до момента е обичайна гледка препълнени с таксита пиаци и множество хора, които чакат в съседство градския автобус.

Освен заради цените потреблението на таксиметрови услуги е намалено и заради пандемичните ограничения, многото хора, работещи вече втора година онлайн, както и учениците, които също учат от домовете си. Не се нуждаят от таксита и студентите от двата университета в Благоевград, защото обучението им също се провежда дистанционно.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене