Преподавателите от Югозападния университет с нова изложба в БТПП

Izlojba BTTP 01Откри се четвърта поред изложба на Югозападния университет „Неофит Рилски” в Българската търговско-промишлена палата в София.  Включва живопис, графика, скулптура. Събитието бе открито лично от председателя на БТПП – Цветан Симеонов и е част от академичния проект на БТПП и Арт Виза България – „Изкуството в действие” – модерно изкуство за модерни хора. Изложбата включва общо 25 творби на 11 автори на преподаватели по изящни изкуства в Югозападния университет – проф. Георги Драчев, проф. Емил Куков, проф. Евгени Кузманов, доц. Димитър Костадинов, доц. Здравка Лисийска,  гл. асистенти – Огнян Георгиев, Богомил Тодоров, Анна Покровнишка, Диана Захариева, Румен Дешев и Йордан Йорданов. Ще бъде на разположение на посетителите и гостите на Палатата до 16 октомври – всеки делничен ден от 9:00 до 17:30 часа.

Проф. Георги Драчев, ръководител на катедрата по „Изобразително изкуство” в ЮЗУ за изложбата:

„Надявам се, че това, което сме представители преподавателите, ще се хареса на посетителите на Палатата. Всички работи са правени през 2014 година, има много летни вдъхновения от Ковачевица, от посетени различни краища на България. Изложбата включва и две бронзови пластики на Ани Покровнишка, още мраморна риба на проф. Евгени Кузманов – негов любим сюжет. Работите са прекрасни и са нови, което допълнително провокира интерес.

 Ковачевица е дала самочувствие на много наши студенти, които са продали първите си картини на чуждестранни туристи именно тук. Аз лично съм бил посредник на поне 40-50 такива продажби, които дават кураж и самочувствие на младите художници. А изложбите след това стимулират още повече …  Неслучайно Югозападният университет провежда летните си практики в региони като Ковачевица, където времето и историята са оставили толкова много ценни неща, които да се видят и нарисуват. А специално Ковачевица може да се каже, че сме я прочули доста като и правим реклама постоянно повече от 13 години.”

Като равносметка  след последните летни практики и проекти през 2014 г., които катедрата по „Изобразително изкуство” организира, има повече записали се студенти от миналата година в първи курс и няма регистриран спад в желанието на творците да се развиват и реализират като такива. Има и много новооткрити галерии през последните години, собственост на бивши възпитаници на университета. Повече от 40 са творците завършили през последните 10 години в ЮЗУ, които се реализират днес като преподаватели в различни учебни заведения в страната.

Izlojba bttp 03

Izlojba bttp 02

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене