И България купува таблетките срещу COVID, доставят ги през декември (Обзор)

СНИМКА: РОЙТЕРС

Удължаване на епидемичната обстановка с до 6 месеца ще иска Стойчо Кацаров

До средата на декември здравното министерство ще осигури наличности от всички нови терапии за лечение на COVID.

Това означава, че ще бъдат закупени още флакони с моноклонални антитела, като вече бяха осигурени 3000 дози от един от прозводителите, но ще се сключи договор и с друг.

Страната ни ще закупи и от единствените до момента таблетки срещу COVID – мулнопиравир на “Мерк”, които Великобритания вече одобри за приложение. Очакванията са до края на ноември и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да одобри употребата им, обясни шефът на българската агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Първи доставки от този медикамент у нас пък се очакват до средата на следващия месец.

Това обявиха здравните власти в петък, като уточниха, че по този начин медикаментозно се обхващат всички форми на заболяването – леки, средни и тежки. Ефективността, която дават в рамките на клиничните си проучания обаче, е 50-60%, което

не може да се

сравни с тази на

ваксините,

обърна внимание здравният министър Стойчо Кацаров.

“Те ни гарантират, че в 99% от случаите, ако се заразим, няма да умрем и че в 9 от 10 случая няма да влезем дори в болница. Не бива да се приема превратно това, което ни осигуряват лекарствата”, каза той.

“В България вече има доставени и разпределени моноклонални антитела от едната фирма притежател. Изготвени и разпространени са критерии до всички болници и към момента пациентите се лекуват успешно с тях. Сега тече процедура за внос на лекарствения продукт и на другия производител на моноклонални антитела, като се очаква до 2-3 седмици той също да бъде на пазара”, каза д-р Десислава Велковска, директор на дирекция “Лекарствена политика”, като уточни, че с тази група лекарства могат да се обхванат пациенти в леко до среднотежко състояние, които не са хоспитализирани.

За най-тежките форми се прилага ремдесивир, от който страната ни до момента е използвала над 180 000 флакона за терапия при около 25 000 пациенти.

За най-леките форми на COVID пък се предвижда именно третият лъч лекарствени продукти – противовирусният под формата на таблетки. Той ще се прилага при хора над 12 г., като изписването трябва да става до 5-ия ден от положителните проби. Курсът на лечение е 5 дни с по 2 таблетки на ден. В изписването му ще бъдат включени и личните лекари, но пътят на пациента, т.е. как той ще се снабдява с хапчетата, още се доуточнява.

С приоритет се

очертава да

бъдат хората с

диабет,

сърдечносъдови

заболявания,

затлъстяване

и др., при които рискът за усложнения се увеличава.

Удължаване на противоепидемичната обстановка с 4 до 6 месеца ще поиска здравното министерство от Министерския съвет, обяви още Кацаров.

Причината е, че няма изгледи епидемията у нас да стихне по-рано. В момента решението е до 30 ноември, което очевидно ще бъде променено.

Йоана Русева

24chasa.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене