НОВА КНИГА РАЗКРИВА: Ванга показала имане на бедняк

По заръка на Ванга беден човек от близко до Петрич село намерил злато. Той отишъл при пророчицата и й казал, че сънува често как до останките на стар бунар има заровено имане. Той обаче не знаел как да постъпи и потърсил съвет от ясновидката.

Тя му казала привечер да посипе около мястото пепел и рано сутринта да провери дали върху нея има някаква следа. А после да отиде пак при Ванга. Човекът изпълнил заръката й, явил се при нея, тя разбрала, че няма оставен нишан и го посъветвала да копае и да извади скритите там жълтици. Но трябвало да мълчи, да не се хвали и да ги прибере на тайно място вкъщи.

Казала му още, че това е дар от Бога и че с част от тези пари трябва да изучи трите си деца, а с останалите да стори добро дело. Ванга виждала, че децата са умни и имат добро бъдеще. Беднякът изпълнил всяка нейна дума. След години отишъл при нея да й благодари, поканил я да му гостува и да я почерпи с вода от построената от него чешма в центъра на селото.

Спомени

Това е записан разказ от спомените на Владо Дайреджиев, който може да се прочете  в книгата на Жени Костадинова. Своята осма творба за пророчицата „Памет за Ванга“ авторката ще представи по време на храмовия празник на църквата „Света Петка Българска“ на 14 октомври. Очаква се стотици хора от цялата страна да се стекат на Рупите, за да отбележат 30-годишнината от освещаването на храма, край който е погребана ясновидката. В творбата на Жени Костадинова има нови и непубликувани до момента спомени на хора от близкото обкръжение на Ванга, интервюта и статии за нея.

Книгата е от три части, за авторката най-интересна е третата, в която разглежда темата как българските журналисти виждат Ванга и как от писането на жълтини навремето тенденцията е към сериозно и задълбочено изследване на живота и дарбата на пророчицата.

„Творбата е огледало на моя извървян път с Ванга досега – вече 28 години пиша за нея. И знам – с Ванга ще бъда до последния си ден на тази земя. Съдба“, сподели пред „Телеграф“ Жени Костадинова.

Тържества

По време на тържествата в понеделник хората ще запалят свещи в храма и ще присъстват на тържествената литургия, която ще отслужи отец Живко. Те ще положат цветя на гроба на ясновидката и ще се поклонят пред паметта й. След официалните събития ще се раздаде курбан за здраве на миряните.

„Вратите на манастирския комплекс са отворени за всички. Всички почитат Ванга като светица заради добрините, които е сторила приживе на хиляди нуждаещи се от нейната подкрепа, като им е вдъхнала своята вяра, любов и кураж. Вярват, че продължава да им помага и да ги закриля“, каза за „Телеграф“ Иван Драмов, председател на фондация „Ванга“, който след литургията ще произнесе слово за пророчицата и храма й.

Владимир СимеоновВладимир Симеонов Телеграф

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search