Левон Хампарцумян даде поредните ценни съвети

Не може да се очаква постоянен и достатъчен доход от лихвата на скромен депозит, обясни финансистът

Светът излиза от медицинската фаза на пандемията, ние малко по-бавно, заради нашето обществено мнение за ваксинацията. Светът се пренарежда икономически. Това обясни в студиото на БНТ Левон Хампарцумян. 

„Европа ще трябва да помисли как да си произвежда тук неща, които може би ще бъде шанс и за България“, смята финансистът и председател на УС на Българския форум на бизнес лидерите.

Относно депозитите в банките и спестяванията, той обясни, че при един млад човек с перспектива в бъдеща, може да се говори за предприемане на по-рискови инвестиции, докато при възрастните хора по-важният аспект е балансът в постоянните доходи.

„Икономическите ефекти на пандемията ускориха процеси, които иначе биха взели години“, смята Хампарцумян.

Според него, светът никога няма да бъде стабилен, а кризата може да предполага и възможности.

„Има предпоставки да бъдем по-важна част от веригите за производство и доставки в Европа, но ако не си изиграем правилно шансовете, това няма да се случи автоматично, просто защото сме тук“, категоричен е Хампарцумян.

Финансистът е оптимист за икономическото бъдеще на България, която според прогнозите, може да бъде стабилен фактор, стига да оценим и подредим правилно приоритетите си.

„Депозитната маса нараства. Тя ще бъде изконсумирана в момента, в който имаме нужда от повече средства за икономическия растеж. Отрицателните лихви за депозити са временни“, смята Хампарцумян.

Той обясни, че не би трябвало да очакваме постоянен и достатъчен доход от лихвата по един скромен депозит.

„Неестествено и неустойчиво е една лихва по депозитите да е 7-8%, каквато банките предлагаха преди десетина години“, каза финансистът.

„Лошите кредити в момента по-скоро намаляват, но това не бива да ни успокоява“, смята още Хампарцумян.

Автор: БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене