Подробности за акцията в с. Лешко!

Майката на Димитър Кокалков, задържан по подозрение за търговия с гласове категорична: Списъците са с вересиите, заради тези избори ошашавиха хората

„Беше към 10 – 10,30 часа, влязоха две момчета, едното взе „Кроки” за 1,20 лв. и аз забравих да го таксувам на касовия апарат“, разказа за случилото се Славка Кокалкова, майка на съдържателя на магазина Димитър Шамако и продължава: „Точно тогава бяха дошли снахата с внучето, то плачеше и аз излязох при тях. Аз съм пенсионерка, но взех да помагам на сина и снахата на 4 часа, че те дълги години нямаха дечица и сега да може да си гледат детенцето. Забравила съм да чукна на касовия апарат. Мъжете казаха, че са от НАП, и после какво стана и аз не знам! Така се притесних! 10 човека, та и повече нахълтаха и почнаха – дай това, дай – онова. Показвам им, като нямат пари хората как си ги пиша на тефтерчето кой какво е взел и после, като вземат пенсия или заплата, идват да си плащат“, жената показва кочан от касови бележки откъм гърба с имена и суми.

„Влязоха вътре да обискират магазина и намериха тетрадките с вересии още от времето, когато снахата работеше в магазина, преди да излезе майчинство. Бяха хвърлени в един кашон. И на тях  изписани имена и дължимото, а отгоре зачеркнати издължилите се.  Отдавна вече не пиша на тетрадки, защото хората повечето измряха, малко останаха тук да живеят и ми стига това тефтерче за имената. Но те задържаха сина.  Казаха, че листът, на който си записвам вересиите, бил списък за изборите. Те така го гласят,  но няма нищо! И апарата ми спряха. Дадоха ми един документ и ми казаха да ида в София вдругиден. За 1,20 лв. ме нагласиха за цялата ми пенсия 350 лв. И сега тези 20 лв., дето ми дават над пенсията, трябва да ги дам да ида до София. Докъде я докараха България – взимат от нищожния, дето се мъчи с труд да изкара 5 лв. и те да му ги вземат! Имаше седем-осем до десет души на списъка, който ми взеха, сега не знам кой колко ми дължи. Ако утре дойде някой да си връща вересията, колкото даде – толкова. Това за мен вече не е България! За тези избори ошашавиха народа! Това е наглост! И сега от мен ще искат да ида да избирам – няма да ида! Никой не искам! Човещинка няма в хората, всичко е борба за власт!”.

На въпрос дали синът й е разговарял с кандидат за депутат по телефона по време на обиска Славка Кокалкова вдигна ръце: „То няма с кого. Тук са 50 човека на кръст, повече не живеят в селото, с кого да говори!“.

„Няма такова нещо като купуване на гласове. Проверката е била от НАП, заради неиздаден касов бон е отведен магазинерът“, категорична беше кметицата на Лешко Галина Велкова.

Димитър Кокалков-Шамако има в досието си присъда за контрабанда. Заедно с Петър Мазурски на 5 август 2010 г. са били задържани с 60 мастербокса цигари от Македония в района на Горно Лешко. Мазурски, който е съпруг на общинската съветничка Анна Мазурска, сключи тогава споразумение с прокуратурата, а Кокалков бе осъден на 6 месеца лишаване от свобода.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене