Кестени водят гърци и македонци в Брежани

кестен

Вкусните кестени отдавна носят славата на симитлийското село Брежани у нас. В последните години обаче път до селището бият много македонци и гърц
и. Целта им е да си купят кестени.

„Някои пълнят по няколко чанти, сигурно продават в родината си от нашите кестени. Може да ги раздават и на свои близки. Нас ни радва, че стигат дотук комшии и пазаруват, изкарваме по някой лев“, твърдят жители на Брежани, пред „Стандарт“. Гостите на селото са очаровани от автентичните ястия, с които ги посрещат в населеното място. Брежанските баби знаят десетки рецепти за манджи с кестени.

„Нашите са най-вкусни. Не е случайно, че дори в Петрич търговците слагат етикет на стоката си с надпис „брежански“, твърди баба Ката.                                       

Скоро може цялото село да разчита на доходи от продажбата на кестени. Обсъжда се идеята да се засади огромна кестенова гора край селището. Плантацията с дърветата ще е на площ най-малко от 200 декара.

„Преди няколко години закриха мината в селото ни и повечето мъже са без работа. Предвижда се засаждането на стотици декари с нови дръвчета. Ще се обработва кестеновата гора, а кестените ще се продават. За тях има все по-голям интерес и чужди бизнесмени са готови да ги изкупуват на високи цени“, разкри кметът на Брежани Благой Стефанов.

Това може да се окаже добър поминък за местните хора. Кметството ще търси начини за кандидатстване по проекти на Европейски съюз, за да развие отглеждането на кестени.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене