Курбан за Св. Мина в „Каменния град“ под връх Пирин

Курбан за празника на Свети Мина бе даден днес в едноименната местност край с. Мечкул, община Симитли, където преди 5-6 г. бе въздигнат храм на закрилника на семейството, бездомниците и тръгналите на дълъг път.

Мегалитното светилище на терасата между р. Струма и Пирин-планина, е познато от векове, сякаш исполини са редили огромните камъни. Счита се, че тук на Александър Македонски е предречено, че ще завладее половината свят. Скалните феномени в района са наречени „Каменния град“. Допреди 5 г. на мястото имаше само малък параклис на свети Мина, но с помощта на дарители бе издигнат нов.

Курбана въпреки хладното време, пандемията и лошия път, почетоха 50-на жители на околните села. Курбанът бе даден от местни жители.

На 11 ноември православната църква почита Свети Мина – закрилник на семейството. Името му означава „месечина, луна“. Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.

Легендите за това енергийно място разказва Христо Димитров, дългогодишен, но вече бивш кметски наместник на село Мечкул, който познава отлично това място, и е водил тук десетки хора от страната и Европа.

Тук навремето е имало слънчев часовник, хамбарът бил от бакър. Наблизо е стъпката на народния закрилник Крали Марко, който „прекрачвал“ Кресненското дефиле, за да стъпи оттатък- в Крупнишката планина. В стъпката му винаги има вода, която е лековита.

А скалните феномени, които са на едно стъпало, висящо страховито над близо километровата бездна към река Струма, са „Тронът на Крали Марко“, „Светите братя“, „Чучулигата“, „Провиралото“, което е характерно за всяко древно тракийско светилище. В района има още много други интересни скали, върху които се намират вдлъбнатините за гадаене от древните жреци.

Двукилометровият землен път от Мечкул до светилището на места е в окаяно състояние заради дупките, вече е невъзможно пристигането с автобус, както бе преди години.

Но все пак и тази години Свети Мина бе почетен, а в ранният следобед бе раздаден и курбан. /БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене