Неврокопчанин съди РЗИ за 15 бона – твърди, че се разболял от рак заради карантина

Мъж, поставен под карантина, отменена по-късно от съда, поиска 15 000 лева обезщетение от столичната Районна здравна инспекция (РЗИ). К. У. от гоцеделчевско село твърди в иск до съда в Благоевград, че вследствие карантинирането му срещу коронавирус претърпял психологическо страдание, унижено достойнство, чувство на безпомощност, негативни емоционални преживявания, стрес, притеснения как да търси препитание в сложната икономическа ситуация, загуба на сън и отбягване от познати, приятели и съседи. Мъжът твърди още, че в резултат на забраната му да излиза за 14 дни се разболял от рак.

Административният съд обаче отхвърли жалбата му като неоснователна. Решението е на първа инстанция и може да се обжалва.

К. У. пристигнал в България с полет на Аерогара София на 7 юни 2020 г. На летището служители от РЗИ му издали предписание за задължителна 14-дневна карантина, защото „пристига от рискова зона“. Той обжалвал заповедта и тя била отменена през октомври м.г., т. като в Закона за здравето не съществува „рискова зона“.

По-късно, през април 2021 г. мъжът се разболял от тежко онкологично заболяване и претърпял две операции. Той смята, че налагането на задължителна карантина на българи, пристигащи от други държави, без да им е направен задължителен тест или без да им е изискан отрицателен резултат е нарушение на права и свободи, незаконно лишаване от право на придвижване. Пред съда обаче К. У. не е успял да докаже, че карантинирането му е довело до твърдяните неприятни изживявания и притеснения.

Магистратите са категорични, че предписанието не е го е унижило и злепоставило. Карантинирането не се възприема като наказание или санкция, а се прави за опазване на общественото здраве, не е обидно, унизително, злепоставящо или дискредитиращо, категоричен е съдът. Не бе открита и пряка връзка между поставянето му под карантина и влошеното здравословно състояние и онкологично заболяване, защото диагностицирането му станало доста по-късно, а и нямало медицински доказателства за това.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене