МВнР на Италия: Назначаваме специален пратеник за правата на сексуалните малцинства

Министърът на външните работи на Италия Луиджи Ди Майо обяви създаването на длъжността специален пратеник за правата на сексуалните малцинства (ЛГБТИ-общността). Според съобщение от пресслужбата на външнополитическото ведомство в Рим, във вторник на поста е назначен Фабрицио Петри, настоящият председател на Междуведомствената комисия по правата на човека, предава TACC.

„Със създаването на този пост Италия потвърждава водещата си роля в защитата на правата на хората, принадлежащи към сексуалните малцинства. Специалният пратеник ще координира усилията за предотвратяване на дискриминацията срещу такива общности, като се стреми да премахне хомосексуалността от статута на престъпление, за каквото се счита за в почти 70 страни. Проекти, насочени към защита на представителите на тази общност, ще бъдат взети предвид при разпределението на средства за международни програми. Тази стъпка допълва политиката на Италия за защита на правата на човека“, се казва в изявлението.

В Италия, поради политически разногласия, приемането на законопроект, насочен към защита на правата и осигуряването на равен статут в обществото на представители на различни малцинства, включително хора с нетрадиционна сексуална ориентация, транссексуални хора и неопределили се, се забавя. Законопроектът предвижда по-строги наказания за прояви на насилие и нетолерантност на расова, етническа и хомофобска основа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене