Кацаров си призна: Изчезна голяма фирма с тестовете за ученици, не е ясно къде са парите

Всеки от двамата избраните изпълнители трябваше да осигури по 200 хил. теста, а сега без тях остава половин България

Министерството на здравеопазването няма връзка с една от двете фирми, които сключиха договори за доставка на щадящите бързи антигенни тестове за учениците. Това обяви на днешния брифинг във ведомството служебният министър Стойчо Кацаров, пише Труд бг.

„Единият от доставчиците подписа договора и изчезна“, обяви той пред журналистите, уточнявайки и името на фирмата – „Булснайт“, която по думите му не е доставила заявените тестове, въпреки подписания договор.

Не стана ясно дали МЗ е превело парите за въпросните 200 000 бързи теста – половината от общото количество от 400 хиляди теста, за които министерството подписа договор с две фирми. Всеки от избраните изпълнители трябваше да осигури по 200 хил. теста. На 6 ноември МЗ предаде на МОН първите 180 хиляди.

 „До вчера са били доставени 200 хиляди теста, а днес ще бъдат доставени още 80 хиляди“, каза днес Кацаров, като по думите му те ще стигнат на първо време.

Междувременно от образователното министерство съобщиха, че се бавят доставките на тестове в 15 области и по тази причина учениците там остават на онлайн обучение. „Към този момент тези тестове не са налични в базата на БЧК в с. Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени“, признаха от МОН.

Без тестове остават областите: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област.

Пред медиите Стойчо Кацаров увери, че МЗ има намерение до следващия вторник, когато е първият учебен ден след изборите, да осигури цялото планирано количество от 1,4 милиона бързи теста за образователната система, но „ако някой, като спомената компания, не направи нещо подобно“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене