В СКЛАД НА ЛЕТИЩЕТО: Появиха се нови 150 машини за гласуване, вече са освободени от прокуратурата (ОБНОВЕНА)

Централната избирателна комисия е научила от прокуратурата за нови 150 машини за гласуване. Това заяви за БГНЕС Димитър Димитров, заместник-председател на ЦИК.

Прокуратурата е уведомила ЦИК за нови 150 машини за гласуване, които се намират в митнически склад на територията на летище София. В събота ГЕРБ алармира, че има други 228 машини, извън поръчаните от ЦИК и затова заподозряха, че с тях се готвят манипулации на вота.

От ЦИК решиха да напишат на свой ред писмо в отговор на Прокуратурата и ДАНС. „Написахме едно писмо, че от писмото, което ни е изпратила прокуратурата разбираме, че има проблем. Никой никога не е имал представа за това. Ще видим каква ще е реакцията“, каза Димитров.

„Многозначително е, че се появиха 228 машини, а сега 150“

заяви още той и добави: „Един колега попита трябва да дочакаме 1000, за да реагираме, това е в рамките на шегата…Нямаме никакво отношение, нито знаем за това. Как да коментираме нещо, което сме чули за пръв път“.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че всички въпроси трябва да бъдат отправени към фирмата „Сиела Норма”, защото ЦИК не бил нито вносител, нито възложител за закупуването на машините.

Междувременно от „Сиела Норма“ коментираха за „Монитор“, че тези тези 150 машини са също собственост на производителя „Смартматик“, на които те са официален представител за България.

Устройствата са без софтуер и не могат да се ползват за вота.

Внесени са от производителя за сервизно и гаранционно обслужване. Те не са били предназначени за ЦИК. От Сиела вече са разговаряли и уведомили прокуратурата и 150-те машини вече не са задържани, а прокуратурата им е позволила да си ги приберат в собствен склад. Били са внесели със самолет.

Относно другите 228 машини, за които стана ясно през уикенда, от „Сиела Норма“ поясниха, че казусът е подобен. Преди време, част от 1600 устройства за ЦИК бяха задържани на пристанището в Пирея заради стачка. Те бяха освободени благодарение на помощ от държавата. Заедно с тях обаче „Сиела“ е закупила и тези 228 машини, които отново са били за сервизно обслужване и за презентации. Заради това, че всички са били на едно място, след като са било освободени от Пирея, са били натоварени на общ камион. Машините за ЦИК са били доставени в склада на „Карго партнерс“, а тези на „Сиела“ е трябвало след това да бъдат разтоварени в друг склад. На място обаче от МВР са уведомили ЦИК и така по разпореждане на комисията камионът с машините на „Сиела“ е бил разтоварен на двора в склада на „Карго партнерс“, без основание. И докато новите 150 машини няма да се продават и ще си стоят в склад на „Сиела“, то 228-те са и с цел презентация и продажба на други държави.

Всъщност подобен казус имаше и на вота през юли, когато за част от секциите

бяха пратени 78 куфара с компоненти и резервни части

на машините по „Еконт“. За кратко те бяха задържани от МВР в страната. Отне над 1 месец ЦИК и „Сиела“ да се разберат какви са тези устройства – цели ли са, на части ли са, има ли софтуер на тях. В резултат се оказа, че заради сервизното обслужване от компанията са поръчали в повече, за да може да сменят част от тях , ако се развалят. Казусът сега е идентичен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене